În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

La trei săptămâni după președintelui kârgâz, Sadyr Japarov a afirmat că nu-l cunoaște pe Orhan Inandi, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a lăudat munca a agenției de informații a țării în readucerea lui Inandi în Turcia.

„Ca rezultat al muncii autentice și răbdătoare, MIT a adus în țara noastră un lider de top din Asia Centrală a FETO, Orhan Inandi, pentru a face față justiției”, a spus Erdogan, în timpul unei discurs televizate din 5 iulie după o ședință de cabinet.

Mai mult, o imagine cu Inandi, încătușat cu mâinile în fața, lângă două steaguri turcești. Una dintre mâinile lui Inandi a apărut umflată și învinețită.

Aceste fapte confirmă ceea ce se temeau familia și susținătorii lui Inandi după dispariția sa din 31 mai.

Inandi, în vârstă de 53 de ani, care locuia în Kârgâzstan de la începutul anilor 1990 și este cetățean kârgâz din 2012. Este fondatorul rețelei școlare Sapat din Kârgâzstan. Sistemul Sapat, care funcționa anterior sub numele Sebat, operează peste 24 de școli din Kârgâzstan, inclusiv Universitatea Internațională Ala-Too din Bișkek, și este legat de rețeaua globală de școli cu legături ideologice cu Fethullah Gulen.

În 2017, guvernul kârgâz a văzut prin rebranding-ul școlilor din Sebat, considerate pe scară largă drept unele dintre cele mai bune instituții de învățământ din Kârgâzstan, într-un efort de calmare a Turciei fără a pierde un atu vital. Autoritățile kârgâze au refuzat, de asemenea, să extrădeze persoane, inclusiv pe Inandi, în Turcia, încă din 2019.

Turcia apelează la răpiri și tortură

În condițiile în care presiunea nu a dus rezultate, Ankara a apelat tot mai mult la răpire.

Când Inandi a dispărut în Bishkek, nepotul lui Gulen, Selahaddin Gulen, care locuia în Nairobi, Kenya, a apărut în custodie turcească în cătușe la aproape o lună după propria sa dispariție.

Luna trecută, Human Rights Watch a avertizat că Inandi riscă „maltratarea sau tortura” dacă este returnat în Turcia. Organizația a subliniat mai multe avize emise de Grupul de lucru al ONU pentru detenția arbitrară, care a constatat că Turcia a supus, de mai multe ori, bărbații la detenție arbitrară. Răpirea unei persoane într-o țară străină, ținerea ei într-o locație necunoscută timp de o lună și apoi desfășurarea ei în mod implicit la televiziunea de stat implică o serie de încălcări ale drepturilor unei persoane.

Relația între Turcia și Kârgâzstan: Cum s-a ajuns la răpirea profesorului

După cum sa menționat mai sus, Inandi este cetățean kârgâz. Răpirea lui din Kârgâzstan, sponsorizată de stat, nu este doar o încălcare a drepturilor sale, ci o reducere a suveranității kirghize. Asta ridică multe întrebări. Fie autoritățile Kygryz au fost complici în a permite răpirea lui Inandi, fie nu au fost.

Dacă acest din urmă este adevărat, o astfel de ignoranță nu se reflectă bine asupra oficialilor de securitate și informații ai Kârgâzstanului, dacă primul este adevărat, concluzia este și mai rea.

Zvonurile din timpul dispariției sugerează că Inandi era ținut la Ambasada Turciei la Bișkek, acuzație pe care ambasada a respins-o.

Când a apărut vestea că Inandi fusese returnat în Turcia, Ministerul Kârgâzului de Externe l-a chemat pe ambasadorul Turciei să transmită o notă de protest. Kârgâzstanul a solicitat Turciei să readucă pe Inandi și să se asigure că este tratat în mod corespunzător și în conformitate cu dreptul internațional. Cu toate acestea, Turcia îl consideră pe Inandi un cetățean turc, iar ambasadorul a negat în continuare că orice răpire a avut loc pe pământul kârgâz.

Când a fost întrebat despre această întorsătură a evenimentelor, președintele kârgâz Japarov a menționat că a îndrumat forțele de securitate ale țării să investigheze imediat cum Inanadi a dispărut. El a reiterat faptul că Inandi a fost avertizat de o posibilă răpire de către autoritățile kârgâze și a spus că au fost făcute trei încercări din 2016.

Partea kârgâză așteaptă să audă un răspuns din partea Turciei, însă aceasta este lipsită de putere. Kârgâzstanul nu este capabil să pedepsească Turcia în mod semnificativ prin mecanisme precum sancțiuni. Simplu spus: Kârgâzstanul depinde mai mult de Turcia decât Turcia depinde de Kârgâzstan.

Mai mult, opțiunile Kârgâzstanului pentru ca țările partenere să contribuie la pedepsirea Turciei, dacă încearcă să facă acest lucru, sunt limitate.

Rusia și China se angajează în propriile operațiuni extrateritoriale, atacând oponenții care trăiesc în străinătate, răpindu-i sau forțându-le în alt mod întoarcerea, adesea cu complicitatea guvernelor străine.

Articol scris de Catherine Putz pentru The Diplomat.