Noua taxă pentru cei care călătoresc cu telefoane, tablete și laptop în Turcia

Guvernul turc introduce o noua taxa de pe 1 ianuarie pentru toate echipamentele electronice aduse din străinătate pentru uz personal, fără scop comercial, transmite NTV.

Potrivit monitorului oficial publicat pe 25 decembrie, pentru televizoare, radiouri, telefoane mobile, calculatoare inclusive laptop, echipamente de navigație sunt stabilite sumele diferite pe taxa numită ‘bandrol’’ iar taxa se va aplica doar o dată în anul 2020.

20 de euro pentru telefoane

Cetățenii turci şi turiştii străini vor plăti o suma de 20 de euro pentru telefoanele aduse din străinătate, și 10 euro pentru calculatoare și tablete.

Televizoarele vor fi taxate după mărimea ecranului

Călătorii vor plăti 10 euro pentru televizoare până la 51  inch, 16 euro pentru ecranele cu diamtru între 52-67 inch , 22 euro pentru 68-85 inch, 34 euro pentru 86-116 inch, 40 euro pentru 117-148  inch, 80 euro pentru 148 inch.

1 euro pentru radiouri

 Orice tip de radiouri precum radio cu ceas sau ceas cu radio, instrumente musicale cu radio, jucării cu radio sau ventilatoare cu radio se vor plăti câte 1 euro.

Receptoarele de auto vor fi taxate cu un 1 euro, iar receptoare mobile cu 2 euro. Persoanele care aduc dispozitivele video în țară vor plăti o tăxă de 18 euro.

Echipamentele de navigație- 10 euro

Statul turc va încasa 2 euro pentru fiecare player mp3, 7 euro de la dispozitivul de navigație cu televiziune, 15 euro de la sistemul radio sau TV home cinema, iar 10 euro de la dispozitivul de navigare multimedia utilizat în vehicule.

Conform presei din Turcia, aceste taxe sunt suplimentare, iar TVA-ul şi taxele speciale se plătesc separat.