Ministerul Energiei:„Turcia şi China poartă discuţii legate de investiţia în energia pe bază de cărbuni în valoare de 12 miliarde dolari”

Turcia şi China poartă discuţii pe tema investiţiei de 10-12 miliarde dolari în energia pe bază de cărbuni. Proiectul are la baza centralele energetice şi bazinul carbonifer Afşin-Elbistan, după cum precizează Ministrul Energie Taner Yildiz.

Generatorul de putere deţinut de stat în Turcia şi Compania Naţională de Energie din Abu Dhabi (TAQA) au semnat o înţelegere pentru un proiect din sudul Turciei în ianuarie 2013.

Turcia însă a început să poarte discuţii cu alte companii după ce aceasta a spus în august 2013 că urma să amâne investiţia. China şi Coreea de Sud sunt printre ţările ce ar putea lua parte la proiect după retragerea TAQA.Acesta este un proiect gigant. Ar trebui să realizăm proiectul chiar pe terenul Afşin-Elbistan. Deţinem cunoaştințe îndeajuns. Colaborăm cu China în această privinţă,” a declarat Yildiz.

Potrivit Ministerului Energiei din Turcia, regiunea Afşan-Elbistan deţine în jur de 40 de procente din cantitatea de lignit a Turciei. Aceasta ar putea oferi până la 8.000 megawaţi energie în sudul Turciei, dacă potenţialul carbonifer ar fi exploatat la maxim.