Istanbul: Apariția unor noi cartiere rezidențiale pe baza presiunilor asupra actualilor proprietari

kentsel dönüşüm fikirtepe istanbulÎn cartierul Fikirtepe din Istanbul au început noi proiecte de transformare urbană. Aceastea au la bază ideea evacuării actualilor proprietari pentru realizarea construcțiilor. Refuzul unei familii scoate la iveală adevăratele intenții ale autorităților și firmelor de contrucții. Locaţia este atrăgătoare pentru proiectele profitabile.

 Proiectele de transformare urbană se desfăşoară cu o viteză foarte mare în Istanbul însă, în cartierul bine cunoscut Fikirtepe, o familie refuză să-şi dea acordul pentru demolarea casei sale. În ciuda faptului că toate clădirile din apropiere sunt distruse, iar terenul transformat într-un site de construcţie, proprietarul refuză să-şi vândă proprietatea în lipsa unui contract clar.

„Ne dorim ca problemele (referitoare la proiectele de transformare urbană) să fie rezolvate. A trebuit să evacuăm casa după ce au tăiat energia electrică şi apa. Ei mă hărţuiesc la telefon deoarece nu am vrut să cad la o înţelegere. Eu însă am cerut o propunere clară din partea companiei şi garanţie. Nu este vorba despre lăcomie sau a cere mai mulţi bani,” a declarat A.D pentru ziarul Hurriyet.

 Situaţia proprietarului de teren scoate în evidenţă de fapt o alta problematică existentă în cartierul ce aparţine părţii asiatice. Majoritatea locuitorilor din Fikirtepe au un venit scăzut, dar cartierele sunt aproape de drumurile ce duc spre Podul Bosfor şi graniţele districtului Kadikoy.

 Se aşteaptă ca doar în Fikirtepe să se pună în aplicare 50.000 proiecte de locuinţe în următorii trei ani, fapt ce va genera o economie cu valoarea de aproximativ 40.000 miliarde lire turceşti.

Potrivit legii, companiile pot începe demolările dacă ajung la o înţelegere cu două treimi din proprietarii de terenuri dintr-o anumită zonă. Companiile se plâng însă că „legea majorităţii” nu poate fi pusă în aplicare. Astfel, ei au apelat la Ministerul Mediului şi Dezvoltărilor Urbane, care pune presiune pe asociaţiile locale ale cetăţenilor.

 Pe lângă asta, companiile atrag atenția asupra faptului că aceia care nu și-au dat acordul trebuiau să îşi evacueze casele în luna decembrie anul trecut. Din această cauză, construcţia nu a putut fi începută încă de atunci.