De pe muntele Ida, vor fi taiați înca 4 milioane de arbori pentru exploarea aurului

Încă patru milioane de copaci de pe muntele Ida vor fi tăiați pentru expoltarea aurului, potrivit unui ecologist, transmite portalul de știri bianet.org

În ceea ce privește situația recentă, cu privire la minele operate de compania de minerit aur Alamos Gold, Ekrem Akgül, președintele Președintele Asociației de Solidaritate Ida și coordonatorul al protestelor “Water and Conscience Watch”  a făcut declarații.

„În acest moment, terenul este pregătit prin defrișarea vărfurilor muntelui. Flora a fost eliminată odată cu tăierea a aproximativ 200 de mii de copaci”, a a spus acesta.

De asemenea, Akgül a adăugat că: „Gropile rocilor continuă să fie deschise, apoi operațiunea va fi stabilită. Data prevăzută pentru producție cu cianură este 2020”.

Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a negat faptul că cianura va fi folosită și a respins afirmațiile potrivit cărora mina va dăuna mediului.

Legile despre extragerea minereului

Ekrem Akgül explică că nu există legi destul de clare pentru extragerea minereului și rezumă diferențele miniere din lume.

„Există o măsură numită valoare de tenor în minerit. Aceasta este măsura minereului într-o tonă de rocă. Aceasta este în jur de 0,75 pe Muntele Ida. Este o valoare a tenorului foarte, foarte scăzută.”, a declarat acesta.

Mai mult, a adăugat că: “ În țările dezvoltate, exploatarea minieră nu este permisă pentru minereu mai mic de 10 grame. Când este vorba de 8 grame, există dezbateri îndelungate cu privire la dacă ar trebui să fie extras sau nu.”

Protestele împotriva minei de aur continuă

 Fazil Say, pianistul și compozitorul de renume mondial din Turcia, a susținut un minirecital pe Muntele Ida. Artistul a cântat în semn de solidaritate cu protestatarii care luptă împotriva proiectului de mină de aur din apropierea orașului Kirazli, deținută de compania canadiană, Alamos Gold, conform ipa.news

Protestele continuă: A- 20- a zi împotriva minei de aur din Munții Ida, Turcia