Turcia: Trei sate pot fi șterse de pe harta țării din cauza exploatării minereurilor

Trei sate din provincia vestică Çanakkale pot deveni nelocuibile din cauza exploatării miniere de cupru planificate de către firma pro-guvernamentală, relatează Duvar English.

Fermierii din satele Muratlar, Hacıbekirler și Halilağa din Munții Kaz sunt îngrijorați de faptul că mineritul va fi devastator pentru mijloacele lor de trai.

„Sunt fermier în satul Muratlar Bayramiç, plantez, cultiv soiuri de grâu locale. Fiecare parte a satului nostru este teren agricol, restul este acoperit de păduri. Aceste păduri frumoase, care găzduiesc multe creaturi vii, sunt, de asemenea, sursa și garantul aerului nostru curat, al apei și al terenurilor fertile”, a susținut Mustafa Alper Ülgen, unul dintre localnici.

În anii precedenți, sătenii s-au unit manifestând opoziție la  proiectele miniere derulate  în imediata apropiere a satelor lor, întrerupând cu succes proiectele prin intervenția  instanțelor.

„Dacă mina este deschisă, cele trei sate vor fi șterse de pe hartă. Milioane de copaci într-o suprafață de 50.000.000 de metri pătrați vor fi tăiați. 105 milioane de tone de rocă vor fi îndepărtate și prelucrate. Acest enorm sit minier va pune capăt agriculturii, zootehniei, surselor de apă și aerului curat din regiune. Satele vor deveni nelocuibile.” a adăugat fermierul.

Luna trecută, Cengiz Holding, cunoscută pentru relația strânsă cu partidul lui Erdogan a cumpărat minele de cupru de la compania canadiană Liberty Gold pentru 55 de milioane de dolari. Întâlnirea reprezentanților raportului de impact asupra mediului pentru proiectul minier de cupru este programată pentru 15 septembrie.