Care au fost actorii principali ai puciului eșuat din vara lui 2016?

Columnistul pro-Erdogan, Abdulkadir Selvi, a publicat luna trecuta o carte cu ocazie puciului eșuat. În cartea a dezvăluit un lucru: În seara lui 15 iulie, șeful Serviciilor Secrete Turce (MIT), Hakan Fidan, s-a întâlnit cu Președintele Autorității Afacerilor Religioase din Turcia (Diyanet) și câțiva dintre liderii opoziției din Siria. Potrivit cărții, după întâlnire, cei trei au cina la ora 22.00.
Fix când să înceapă cina, șeful Diyanet, Mehmet Gormez, a primit un telefon de la soția sa prin care-l informa: „Mehmet, am primit un telefon de la o femeie, al cărei soț lucrează la președenție! Spunea ceva de o lovitură de stat. Președenția este încercuită!”
Gormez a răspuns: ”Eu sunt într-un loc, de unde aș putea afla primul despre așa ceva. Sunt la MIT și nu știu nimic despre un astfel de lucru.”
La câteva minute de la convorbire, șeful MIT i-a invitat pe cei doi musafiri la subsol, ne declarând motivul.
O situație și mai controversată este aceea apărută în urma unui interviu acordat de către premierul turc Binali Yildirim, televiziunii ATV, în care a declarat la o săptămână după puci, că nu a fost informat despre lovitura de stat eșuată. ”La ora 22.40 l-am sunat pe Hakan Fidan, șeful Serviciilor Secrete Turce, și l-am întrebat ce știe despre lovitura de stat ce se petrece pe străzi! El mi-a răspuns că ”nu există așa ceva! Noi nu suntem implicați în așa ceva!”
Ce s-a întâmplat din oră în oră, în eara puciului din 15 iulie 201?
14.45: Un locotenent a ajuns la sediul MIT, și a denunțat puciul!
18.00: Șeful MIT, Hakan Fidan, a plecat la sediul Armatei pentru a discuta cu Șeful-Major, Hulusi Akar.
20.22: Hakan Fidan a părăsit sediul Armatei, revenind la sediul MIT.
20.30: Puciștii au asediat sediul Armatei, imediat după ce a plecat Hakan Fidan.
21.00: Elevii Liceului Militar au ajuns la podul Bosfor, pentru a bloca traficul.
22.00: Șeful MIT, Hakan Fidan, este la cina cu șeful Diyanet și cu un lider sirian.
22.05: Avioane de vânătoare au început să survoleze pe cerul Ankarei.
22.30: Puciștii au asediat aeroporturile din Istanbul.
22.40: Convorbirea dintre Premier și Șeful Serviciilor Secrete, asigurând că: ”totul este în norme, securitatea turcă lucrează ca de obicei!”
Întrebarea: Cine sunt actorii principali al puciului înscenat? Președintele Erdogan, Șeful Serviciilor Secrete Hakan Fidan, sau Șeful Armatei – Hulusi Akar, sau toți trei?
Ce rol are șeful Diyanet-ului în scenariul nopții din 15 iulie 2016, în condițiile în care imamii a 90 de mii de moschei au strigat într-un mod sincronizat: ”Allahu Akbar! (Dumnezeu este Mare!)”? A fost acest aspect discutat în întâlnirea din sediul MIT-ului?

*Articolul preluat şi tradus de la Hurriyet, Ertugrul Ozkok.