Curtea Supremă anulează proiectul Taksim şi decide începerea procesului Gezi

taksim
În ziua de marţi au fost judecaţi pentru prima dată 255 de protestatari. Aceștia au luat parte la protestele anti-Guvern din luna mai şi iunie a anului trecut cu scopul de a pune capăt proiectului derulat de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AK) de demolare a Parcului Gezi. Cea de-a 6-a Cameră a Consiliului de Stat a hotărât anularea proiectului de pietonalizare în Piaţa Taksim din Istanbul.

 În după-amiaza zilei de marţi, Consiliul de Stat a hotărât anularea proiectului de pietonalizare care fusese dus la capăt în mare parte de Municipalitatea Metropolitană din Istanbul. Parcul Gezi nu a fost însă afectat, poate datorită protestelor. Oficialii nu au explicat niciodată ce urmau să construiască în locul Parcului Gezi dacă planurile de demolare ar fi fost duse la capăt. Primarul Kadir Topbaş a spus la un moment dat că Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan dorea să vadă în acel loc o copie a unei cazarme din perioada otomană. În luna septembrie 2013, municipalitatea a deschis în Taksim un pasaj subteran care a eliberat o mare parte din piaţă. Locuitorii se plâng că acolo nu mai există decât un asfalt gri ce acoperă pasajul.

Dintre suspecţii din procesul Gezi care a început ieri fac parte şi şapte străini acuzaţi de mai multe nelegiuiri. Ei sunt suspectați și de organizarea unui protest fără autorizaţie şi distrugerea unui loc destinat rugăciunii.

 Unii dintre cei 255 suspecţi adăpostindu-se înăuntrul unei moschei din cauza gazelor lacrimogene, a făcut ca moscheea să devină un centru medical de vindecare a celor răniţi în timpul protestelor. Procurorii au cerut aplicarea unei pedepse între 1 şi 11 ani de închisoare pentru suspecţi.

 Demonstraţiile din Parcul Gezi au început anul trecut în mai şi s-au răspândit în toată ţara din cauza folosirii excesive a forţei de către organele de poliţie. Şase oameni au murit în toată ţara în timpul protestelor, majoritatea dintre ei din cauza canistrelor cu gaze aruncate de poliţie. Un om a murit după ce un poliţist a tras cu arma în aer, iar altul a căzut de pe acoperişul unei clădiri după ce a fost lovit cu o canistră de gaz în cap.