SCRISOAREA tranșantă a magistraților europeni către Turcia

 
medel mektup
MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) a solicitat NATO să ceară Turciei „să respecte tratatul şi înţelegerile NATO şi să elibereze judecătorii şi procurorii care au fost arestaţi fără respectarea drepturilor procesuale şi prin încălcarea principiilor statului de drept”, se precizează într-un comunicat al Unuiunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR)..
 
„Magistraţii europeni au făcut referire în scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, care a dezvăluit într-un interviu că „vina acestor magistraţi, care au fost demişi în miezul nopţii şi reţinuţi, este că ar împărtăşi o credinţă care nu este acceptata de către guvern”. Scrisoarea către NATO mai arată că acelaşi ambasador a dezvăluit că „încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborious pentru a identifica în fiecare instituţie persoane care împărtăşesc această credinţă”, se sublinieaza la comunicatul.
 
„ESTE ŞOCANT SĂ AFLĂM CĂ, ÎNTR-O ŢARĂ MEMBRĂ NATO, UN SFERT DIN MAGISTRAŢII DIN TURCIA AU FOST DEMIŞI ÎN MIJLOCUL NOPŢII PE BAZA UNOR «INVESTIGAŢII» FĂCUTE DE SERVICII SECRETE, FĂRA A FI ÎNCĂ JUDECAŢI ŞI CONDAMNAŢI PENTRU CĂ AU FĂCUT CEVA ILEGAL”, SUSŢIN MAGISTRAŢII EUROPENI ÎN SCRISOARE.
 
„Vă solicitam de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereţi Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varşovia, să elibereze judecătorii şi procurorii arestaţi în mod arbitrar şi să întoarcă ţara pe direcţia democratică, singura care poate aduce pace şi prosperitate cetăţenilor turci”, se mai spune în document.