Nu poate intra în Turcia pentru că atentează la securitatea națională

Ryan Keating

Încă din 1993, americanul Ryan Keating locuieşte în Turcia cu soția și cei trei copii. În ultimii zece ani, locuia în Ankara. De asemenea, realiza doctoratul în filozofia religioasă la Universitatea din Ankara. Keating face parti dintr-o ramură a celei mai mari biserici evangheliste din Turcia. în cadrul Bisericii Kurtulus el predă lecții de engleză și formare profesională pentru refugiații sirieni.

Toate activitățile mai sus enumerate pot rămâne istorie din cauza interdicției pe viață primite de Keating de a se întoarce în Turcia. Acesta este considerat de către autoritățile turce „o amenințare la securitatea națională.” În data de 8 octombrie Keating a mers într-o scurtă vizită în Regatul Unit și când a vrut să se întoarcă în Turcia, adică 17 octombrie, i s-a spus că dreptul său la reședință permanentă în Turcia a fost anulat. ,,M-au supus controalelor și un ofițer al departamentului de poliție în urmărirea terorismului m-a interogat. Nu s-au comportat urât însă am fost închis toată noaptea,” a mărturisit Keating pentru Christian Today.

Apoi a fost trimis cu următorul avion înapoi în aeroportul Gatwick. Guvernul englez i-a dat un concediu de 6 luni dar soția și copiii lui încă se află în Turcia.

Keating a contestat decizia însă, cazurile de genul au un termen de rezolvare de cel puțin doi ani. El a mai adăugat: ,,În unele privințe, Turcia a oferit libertate sporită minorităților religioase, însă în ultima perioadă s-au multiplicat cazurile de discriminare confesională. Nu există nicio dovadă sau justificare pentru interdicțiea mea. Știu că nu am întreprins niciun fel de acțiune ilegală în Turcia. Suntem atenți în ce privește respectarea legii. Noi nu am făcut absolut nimic din ce ar putea amenința sau aduce daune Turciei sub nicio formă.”