Un profesor răpit în urmă cu o lună a fost descoperit în detenția poliției după 42 de zile de tortură aplicată de nişte brute aflate în slujba guvernului

Un profesor de filozofie, care a fost răpit în capitala turcă în luna aprilie și apoi declarat dispărut de soția sa, se află momentan la o secţie de poliție din Ankara, traumatizat în urma torturii îndurate în decursul ultimelor 42 de zile.

Önder Asan (41) a dispărut în chip misterios în cartierul Șentepe din Ankara pe 1 aprilie, provocându-i soția să semnaleze autorităţile privindu-i dispăriţia. Asan lucra la un liceu care a fost ulterior închis de guvern în baza presupuselor legături cu mișcarea lui Gülen, ai cărei membri sunt supuşi unei persecuții fără precedent în Turcia, iniţiată de președintele cu tendinţe dictatoriale Recep Tayyip Erdoğan.

Fatma Asan a spus că a găsit mașina soțului ei parcată în preajma cartierului Șentepe; avea anvelopele dezumflate (se pare că fuseseră tăiate cu un cuţit). Îngrijorată, a adresat petiții poliției și procuraturii pentru a investiga posibila răpirire, implorându-le să-i găsească soțul. Cu toate acestea, autoritățile s-au arătat reticente în privinţa acestui caz (nici măcar nu s-au deranjat să verifice camerele de supraveghere din zona unde a avut loc incidentul). Dânsa a depus o plângere penală la procuratură, totodată lansând şi o campanie pe site-urile de socializare. Nemaiavând alte opţiuni, a apelat la public pentru a o ajuta să-și găsească soțul. Însă, spre disperarea sa, toate eforturile depuse păreau să-i fie în van.

Pe 12 mai, Fatma Asan a primit un telefon de la poliția din Ankara, comunicându-i-se că soțul îi era deținut în cadrul Departamentului de Crimă Organizată și Contrabandă (KOM). Era foarte uşurată să afle că soțul ei era în viaţă, după ce dispăruse de atâtea zile; s-a grăbit să ajungă la secția de poliție: abia aştepta să-şi vadă soțul. Odată ajunsă acolo, I-a fost refuzat accesul şi i s-a spus să se întoarcă după o zi. Numai avocatul familiei a putut sta de vorbă cu dânsul preţ de 20 de minute.

Önder Asan a avut ocazia să ofere unele detalii privind răpirea sa în cadrul scurtei întrevederi cu avocatul: în ziua în care a dispărut, şi-a găsit anvelopele mașinii dezumflate în cartierul Șentepe; astfel, a trebuit să ia un taxi pentru a ajunge la locul unde intenţiona să meargă. „Pe drum, taxiul a fost blocat de patru autovehicule pe strada Vatan. Oamenii care au ieșit din mașini au declarat că sunt polițişti și m-au forțat să intru într-o furgonetă model Volkswagen Transporter. Am fost legat la ochi și bătut în drum spre un loc pe care nu l-am recunoscut. Apoi am fost încătușat și aruncat într-o celulă. Tortura a durat zile întregi„, a declarat dânsul.