Turcia: Judecător condamnat la 10 ani de închisoare pentru terorism

Fostul judecător şi preşedintele Asociației Judecatorilor şi Magistraților (YARSAV), Murat Arslan a fost condamnat vineri, la 10 ani de închisoare sub acuzaţii legate de terorism, anunța agenția pro-guvernamentală Anadolu.

Murat Arslan a fost arestat preventiv pe data de 19 octombrie 2016, iar de 2 ani și 3 luni se află în închisoarea Sincan din Ankara.
İn timpul detentiei, Murat Arslan a câștigat Premiul pentru Drepturile Omului “Vaclav Havel”.
După puciul eșuat din 15 iulie 2016, peste 4.500 de judecători și procurori au fost concediați și cel puțin 2.500 au fost arestați.

UNJR denunţă condamnarea judecătorului

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), denunţă condamnarea judecătorului turc, subliniind că soluţia este pronunţată din motive politice, deoarece magistratul a fost preşedintele unei asociaţii care militează pentru drepturile omului în Turcia.

‘’Pretextul condamnării a fost că ar fi fost “membru într-o organizaţie teroristă armată”, scrie presă turcă”, precizează UNJR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit preşedintelui UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, condamnarea lui Murat Arslan este una nedereaptă, iar Uniunea va continua să lupte pentru eliberarea magistraţilor închişi pe nedrept.