General condamnat la închisoare, după ce a fost promovat de președintele Turciei

La puțin timp după ce a fost promovat de președintele Turciei, generalul de brigadă Özkan Edip Akgülay a fost arestat, pe 26 ianuarie, la Eskișehir de către instanța din Diyarbakir, relatează portalul de știri ipa.news.

Akgülay era responsabil pentru avioane de luptă în forțele aeriene ale Turciei, dar a fost acuzat de procurorul șef de la Diyarbakır că a comunicat prin telefon cu câțiva membrii guleniști. Mișcarea Gulen este considerată o organizație teroristă de către guvernul turc.

Akgülay a fost reținut în urma încercării de lovitură de stat din 2016, cu acuzația că ar fi membru al unei organizații teroriste.

Totodată, aceste afirmații nu l-au împiedicat pe președintele Erdogan să aprobe promovarea sa. Legislația turcă prevede că, odată arestat, ofițerii militari nu pot fi promovați, chiar dacă sunt eliberați sau cazurile lor sunt în așteptare.

Akgülay a fost promovat de la colonel la generalul de brigadă în 2017 și a fost numit comandant al Centrului comun de operațiuni aeriene din Eskișehir, care este baza de comandă pentru toate avioanele de luptă turcești. După închiderea bazelor aeriene din provincia Diyarbakır, ca urmare a loviturii de stat, Akgülay ar fi trebuit să permită avioanelor de luptă să zboare prin Ankara.

Turcia a eliberat peste 5000 de soldați, inclusiv generali, de la încercarea de lovitură de stat și a arestat mii de ofițeri de securitate.

Lasă un răspuns