Jurnalistă kurdă eliberată după 20 luni de închisoare

Zehra Dogan, jurnalistă din origine kurdă a fost eliberată duminică, după de 20 de luni în penitenciar, deținută pentru „propagandă teroristă”, relatează  gazeteduvar.com.
Fostul editor al agenției de știri Jinha a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru un tablou care descrie distrugerea orașului Nusaybin, din provincia Mardin, cu majoritatea oamenilor de etnie kurdă. Orașul este vizat de armata turcă, după tensiunile dintre guvern și gruparea PKK în anul 2015.
Instanțele au considerat tabloul pictat de Zehra Dogan, propagandă pentru PKK, o grupare separatistă kurdă care a fost implicată într-un război civil prelungit cu statul turc din anii 1980 și pe care Ankara o consideră o organizație teroristă.
De asemenea, jurnalista a fost acuzată de producerea „propagandei” PKK prin postările sale de pe rețelele de socializare, dar și în știrile produse.
„M-au întrebat de ce am arătat drapelul turc pe aceste clădiri distruse”, a declarat jurnalista după ce a fost condamnată. „În timp ce ei au făcut fotografii, eu am pictat-o”, a declarat Dogan.
Inspirația artistică a lui Dogan a fost o fotografie de pe social media din anul 2016, care ilustrează clădiri dărâmate din Nusaybin acoperite în steagul Turciei. De asemenea, un grup de soldați turci și vehicule militare sunt în prim-planul imaginii.