Sputnik căştiga teren în mass media Turciei

“Comandantul jihadist a fost văzut că a primit tratament într-un spital turcesc lângă granița cu Siria. O instanță acordă despăgubiri unui sătean kurd bătut de către oficialii de securitate. Un scriitor acuză guvernul după ce un procuror impune pedepse pe viață pentru 16 persoane implicate în proteste …”
Acestea sunt genul de povești care doar câteva instituții media din Turcia, țară cu cel mai mare număr de jurnaliști arestați din lume, îndrăznesc să le acopere. Una dintre ele este o organizație de știri înființată și finanțată de guvernul rus, potrivit revistei The Economist.
În cea mai mare parte a Europei și Americii, Sputnik are o reputație bogată câștigată după ce a fost vocali pe tema Kremlin.
Recent, Facebook a acuzat angajații grupului media, Sputnik News, că au creat zeci de conturi false pe platforma socială că să răspândească dezinformarea.
Președintele Emmanuel Macron a făcut referire la Sputnik ca „agent de influență și propagandă” în Franța. Sputnik a jucat un rol similar în Turcia, unde a susținut eforturile Rusiei de a aprofunda înstrăinarea țării de aliații săi occidentali.
Agenția a câștigat peste sute de mii de cititori și ascultători pentru știrile necenzurate despre Turcia în limba turcă. Printre conturile de twitter, Sputnik Turcia este cel mai urmărit, cu 614 mii de urmăritori.
Sputnik Poland: 3k
Sputnik UK: 8k
Sputnik Italy: 8k
Sputnik Germany: 20k
Sputnik France: 63k
Sputnik Mundo: 71k
Sputnik Japan: 82k
Sputnik Arabic: 161k
Sputnik International: 242k
Sputnik Turkey: 614k