Actrită anchetată după ce a susținut manifestațiile mamelor care își caută copii dispăruți de 25 de ani

O actriță a fost anchetată pentru propagandă teroristă după ce a fost solidară cu o mamă, care își caută fiul pierdut la arestul poliției în anul 1995, relatează bianet.org.

Fostul model și actrița Didem Soydan și-a arătat susținerea față de “Mamele de sâmbătă”, un grup care se adună în fiecare sâmbătă, în Istanbul și țin fotografii ale celor dragi care au dispărut, după ce au fost reținuți de poliție în anii 1990, conform Hurriyet Daily News.

Postarea modelului Soydan, din 28 august 2018 marchează dispariția forțată a sutelor de oameni în ultimele decenii. „Dragă mamă și alte mame dragi că ține: îmi cer scuze pentru tot ce s-a întâmplat. Nu este nevoie să elaborați sau să explicați motivele și cauzele. Fotografia este suficientă. O mamă își caută fiul”, a scris Soydan, pe contul său de Instagram.

Modelul a adăugat o fotografie cu Emine Ocak, membru al grupului de mame, în timp ce ține un portret al fiului ei, Hasan Ocak, care a dispărut în timpul protestelor de masă din cartierul Gazi, din 1995. Postul a primit peste 16.000 de like-uri, scrie Hurriyet Daily News.

Guvernul turc se opun demonstrațiilor ale grupului “Mamele de sâmbătă”, deseori sunt împiedicate de poliție și sunt interzise de autorități. Astfel, o anchetă a fost lansată împotriva lui Soydan pentru această postare de pe Instagram, pe motiv că face “propagandă teroristă”.

La 6 luni de zile după postarea Soydan, procuratura din Istanbul a respins începerea urmăririi penale împotriva modelului Soydan, susținund că postarea nu se încadrează că propagandă teroristă, informează bianet.org

Șofer acuzat că l-a insultat pe Erdogan după ce a pus un ziar pe scări