Cine a omorât-o pe Rabia Naz?

Rabia Naz avea 11 ani. Locuia în Giresun orașul Eynesil. Pe 12 aprilie 2018 a fost găsită rănită în fața casei sale. A fost dusă la Spitalul de Stat Gorele, unde și-a pierdut viața. După spusele unui polițist, fata s-ar fi aruncat și ar fi recurs la sinucidere. Tatăl, Vatan Șaban, nu a fost convins de acest lucru și a  decis să afle adevărul și să se facă dreptate.

În urma cercetărilor intreprinse pe cont propriu, acesta a postat pe rețele de socializare toate informațile acumulate. El afirmă că fetița lui a fost lovită de un autoturism negru marca Doblo și că imaginile video în timp ce fata era luată cu ambulanța au fost șterse și dovezile distruse. Acesta spune că de fapt cel care a lovit-o pe fată este o persoană care are influență la autoritățile locale și politice din Ankara.

După ce șoferul a fugit, s-a înscenat o sinucidere

Înainte ca Șaban Vatan să se apuce să facă cercetări pe cont propriu, în prima știre a portalurilor de știri IHA și DHA se anunțase că Rabia Naz a fost lovită de un autoturism. În articolul de la DHA figura  propoziția: ”Şoferul a cărui identitate este necunoscută, a fugit”.

În plus, s-a făcut primul raport medical în urma autopsiei de către experții de la Medicina Legală Trabzon,ca mai apoi să fie trimis pentru analiza detaliată la Universitatea de Medicină Hacettepe Secția Medicină Legală, de unde a reieșit în raport„ cauza morții poate fi accident rutier.”

Întrebări și întrebări…

Șaban Vatan spunea așa: ”Pe la ora 17:00 poliția a primit un denunț. Am aflat că o fetiță din localitatea Eynesil a fost lovită de un autoturism. Am raportat situația și la procuratură. În dosarul de la procuratură până la 12:00 noaptea scria”, moarte suspectă în urma unui accident rutier. ”La 12:00 noaptea scria ”căzătură sau sinucidere”. După 06:00 dimineața figura  ‘semnul întrebării’.

Deși a găsit 6 martori care au văzut incidentul și a dat poliției numele și numărul de telefon al acestora, martorii nu au fost ascultați.  Oriunde s-a dus Vatan, I s-a spus că, ”Este o mână care dorește ca acest dosar să fie închis”.

La strigătul disperat al acestuia de pe rețele de socializare, i-a răspuns Metin Cihan, traducător, care expune cazuri reale de jurnalism cetățenesc pe social media. Acesta a postat toate informațile deținute, descoperirile, întrebările. A postat cât de mult a putut ca să fie cunoscut cazul.

Șaban Vatan a fost invitat de către Ministrul de Interne, Suleyman Soylu să discute situația. În urma discuțiilor ministrul a aranjat ca Vatan să se întâlnească cu inspectorii de servicii civile. După întrevedere, inspectorii trimiși de Ministrul de Interne,  după luni de zile au deschis o investigație. După investigație tatăl, Șaban Vatan, a facut următoarea afirmație: ”La investigație doi polițiști au luat un sac care avea greutatea fiicei mele și l-au aruncat din locul unde se presupunea că ea s-ar fi sinucis. Când sacul a fost aruncat,i s-a rupt partea de jos și s-a auzit un zgomot puternic. Acest lucru a demonstrat că de fapt copilul meu nu a recurs la sinucidere”.

Nu aș fi sănătos mintal

Șaban Vatan a fost reținut exact acum o săptămână. Editorialistul Cigdem Toker de la ziarul Sozcu  a sunat-o pe Atika Vatan, cea care și-a pierdut fiica, tot printr-o  moartea suspectă și care acum are soțul în arest deorece a încercat să scoată la lumină ce s-a întâmplat cu adevărat.

Jurnalista Toker povestește la Sozcu, ceea ce urmat dupa acea discutie:

Sotia Atika și-a putut contacta  sotul în arest, el a spus : ”Au scos un raport că nu sunt sănătos mintal. Și vor arăta că am fost internat în mai multe spitale, în care nu am fost niciodată”.

Am întrebat-o pe Atika Vatan: ”Soțul dumneavoastră spune că nu i s-a luat încă declarația doctorului unde a fost internată fiica dumneavoastră? Chiar nu i s-a luat declarația încă?”

”Da, nu i s-a putut lua declarația. Specialistul ortoped a spus că ceea ce are, arată a fi cauzat de un accident rutier, a spus că trebuia să-i fi curs sânge și că nu avea nicio urmă de sânge și că au curățat locul cu apă distilată”.

”Vor ca soțul meu să tacă”, a zis Atika Vatan, încheindu-și spusele :

”Chiar dacă îl vor face pe el să tacă, de acum înainte eu nu voi tăcea”

Dupa ce s-a publicat acest articol la ziarul Sozcu, tatal Șaban Vatan a fost lasat liber, dar trimis în spital de psihiatrie. Acesta refuz să fie internat.