Turcia: Scrutin dificil pentru Erdogan pe fondul primei recesiuni în 10 ani

UPDATE 2 ORA 13.45: În cartierul Kadikoy, în inima metropolei Istanbul, un grup de membrii, considerați din partidul lui Erdogan, AKP, a înjunghiat un cetățean și a împușcat un altul la secție de vot de la școală gimnazială, Nihat Isik. Potrivit martorilor, grupul a fugit de la locul incidentului.

UPDATE 1 ORA 13.30: Doi membrii din partidul de opoziție, Saadet Party, în orașul Poturge, din provincia Malatya au fost uciși la secția de vot. Liderul partidului, Saadet a anunțat că cei doi au fost uciși de nepotul candidatului de la AKP, în Poturge.

Turcia iese azi, la vot pentru a alege conducătorii municipiilor, primarii oraşelor şi şefii de cartier (muhtar). Birourile de vote s-au deschis la ora 07.00 în mai multe oraşe din Turcia, iar de la ora 08.00 s-au deschis în întreaga ţară.

Deși sunt alegerile locale, atmosfera nu este diferită decât în alegerile generale, deoarece AKP, partidul lui Erdogan și aliatul său, partidul nationalist, MHP, folosesc excesiv retorica „alegerile supraviețuirii statului și națiunii”, scrie bianet.org.

Preşedintele turc, în vârstă de 65 de ani a avut o campanie electorală intensă, 102 întruniri electorale în 50 de zile. Vineri şi sâmbătă, el a rostit cel puţin 14 discursuri în Istanbul.

Cum Turcia se confruntă cu prima recesiune în 10 ani, o inflaţie record şi un şomaj în creştere, acest vot este un test pentru Erdogan, care a câştigat toate alegerile de la venirea la putere a partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), în 2002.

O atenţie deosebită va fi acordată celor 30 de municipalităţi metropolitane care sunt centrul economic al ţării, în special Bursa (nord-vest) şi Antalya (sud).
Dar atenţia se concentrează pe capitala Ankara şi pe Istanbul, centru demografic şi economic al ţării, unde hegemonia AKP şi a predecesorilor săi islamişti care durează de 25 de ani este acum ameninţată.