Profesorul concediat prin decret și-a pierdut viața în celula de o singură persoană

Încă un profesor pe lista victimelor, a celor care și-au pierdut viața într-un mod suspect după ce au fost arestați și plasați în închisoare în urma puciului eşuat din 15 iulie.

Profesorul Muzaffer Özcengiz și-a pierdut viața în urma unui infarct. După declararea Stării de Urgență, acesta a fost concediat prin decret, apoi arestat și trimis la închisoare.

Özcengiz  era reținut într-o celulă de o singură persoană în penitenciarul de la Corum. Nu s-a făcut publică  încă  nicio informație oficială legată de cauza morții.  Un număr însemnat de persoane și-au pierdut viața în închisoare chiar  înaintea acestei morți suspecte.

În timp ce pe această listă se mai adaugă un num, Asociația de Apărare a Drepturilor Omului -Comisia pentru Închisori, face public în raportul trimestrial al anului 2019, faptul că cele mai multe încălcări au fost raportate în 21 de închisori. Cele mai multe cereri sunt la penitenciarele Silivri, Tekirdag , Gebze și Bakırköy.

Tot mai multe încalcări

Potrivit șțirii de la Ziarul ”Evrensel,, în ultime trei luni au fost încălcate drepturile a  713 persoane.  În raport sunt următoarele informații despre cele mai recente decese: „Ali Haydar Yıldız reținut paralizat la penitenciarul Metris pentru că nu a fost tratat, în ziua de 10 februarie 2019, a murit.  Când familia l-a vizitat  pe 6 februarie, acesta a declarat conform spuselor tatălui său : ”Mi-au făcut baie cu apă rece, m-am îmbolnăvit și nu am fost dus la doctor”. După patru zile cei de la penitenciar l-au sunat pe tatăl acestuia spunându-i: ”Fiul dumneavoastră a murit,veniți și luați-l!”. Deținuții care erau cu el în aceeași închisoare au spus  familiei: ”L-au omorât pe Ali, am  spart ușile ca să-l ducă la doctor numai că l-au dus când deja  murise!”

Vedat Aydin era reținut la penitenciarul de  Kartal,  în ziua de 25.05.2018 a fost găsit mort în închisoare, de manieră suspectă. În solicitarea din 25 februarie 2015 a familiei sale la comisia noastră:

„Vedat a fost bătut de către gardieni și de către deținuți.

După aceasta, admnistrația închisorii l-a pus în celulă de o singură persoană, dar pentru că avea probleme de sănătate și pshilogice acesta avea raport medical care recomanda să nu rămână singur în încăperi închise. Fratele spune că: ”Administrația închisorii era informată de acest lucru, dar nu i-a păsat  și credem că din cauza nepăsării celor de la penitenciar fratele meu a murit”.

Penitenciarele au devenit casele morții

Vicepreședintele CHP, Tekin Bingöl, într-o declarație de anul trecut: „Penitenciarele din perioada AKP și-au pierdut funcționalitatea de case de reeducare, aproape au devenit casele morții.  Numai în 2015 numărul celor morți în închisoare era de 426, din aceștia 54 de persoane moarte în arest și 43 de sinucideri.  Din femeile din închisoare  peste 600 se află împreună cu copiii lor”.