Turcia: judecator suspendat din funcție după ce s-a plâns de îmbrăcămintea purtată de o avocată, în  instanță

Un judecător turc din Istanbul, a fost suspendat de către Consiliul judecătorilor și procurorilor din Turcia (HSK), după ce a mustrat-o pe avocata, pentru că poartă „îmbrăcăminte neadecvată la locul de muncă”, conform ipa.news.

După ședința care a avut loc în ziua de marțea trecută la instanța de judecată din Istanbul, a doua zi, miercuri adică,  judecatorul Mehmet Yoylu a dorit ca o fotografie arătând  fusta pe care avocata Tugce Cetin o purta, să fie trimisă la Asociația Baroului din Istanbul. Acesta opina cum că fusta este prea scurtă și prin urmare, încălcă codul de îmbrăcăminte pentru instanță.

Consiliul judecătorilor și procurorilor din Turcia (HSK) a lansat o investigație asupra incidentului după ce un grup de avocați a depus o plângere la consiliu împotriva judecatorului.

„Yoylu a fost suspendat în așteptarea investigației”, a declarat, miercuri, HSK, printr-un comunicat emis despre acest caz.

In soluționarea situației s-a implicat și ministrul de justiție al Turciei, Abdulhamit Gul. Acesta a declarat că este „inacceptabil” ca cineva cu funcția lui Yoylu să fie mai interesat de îmbrăcămintea unui avocat decât de audierea corectă și echitabilă.

„Sistemul nostru judiciar nu poate permite nimănui să fie discriminat pornind de la o îmbrăcăminte anume sau de la un stil de viață sau să fie expus unui tratament arbitrar atunci când dă dreptate sau caută dreptate”, a declarat Gul pe contul său de Twitter.

Uniunea Asociațiilor Baroului din Turcia (TBB) a declarat că nu va accepta un astfel de comportament și că vor urmări hărțuirea ilegală la care recurge vreun judecător care vizează un avocat de sex feminin.

Dupa o zi de la incident, avocata Tugce Cetin a postat o fotografie alături de logodnicul ei, de asemenea avocat, în fața unei curți din Istanbul, purtând aceeași fustă despre care Yoylu a pretins că ar fi încălcat codul de îmbrăcăminte. „Întotdeauna purtăm aceleași haine”, a scris aceasta pe contul său de Twitter.