Autoritățile bosniace au respins cererea Turciei de extrăda un jurnalist

Ministerul Justiției din Bosnia și Herțegovina a pus capăt eforturilor insistente ale Turciei de a extrăda un jurnalist, conform nordicmonitor.com

 Özer Özsaray, în vârstă de 47 de ani, fost editor al ziarului Sungurlu Gündem, a fugit în Bosnia și Herțegovina pentru a scăpa de persecuția autorităților turcești.

 După lovitura de stat eșuată din iulie 2016, ziarul la care lucra a fost atacat de poliție în dimineața zilei de 12 august 2016, iar un mandat de detenție a fost emis în aceeași zi. Din acel moment, viața lui Özsaray și a familiei sale a fost transformată complet.

 Procurorul șef de atunci, Tunay Pulça, din partidul de la conducere, Justiție și Dezvoltare (AKP) a solicitat extrădarea lui Özsaray autoritățile bosniace, folosind mijloace ilegale. Pulça a făcut schimb de corespondență cu Ministerul Justiției din Bosnia prin intermediul Ambasadei Turciei la Saraievo, după ce a aflat că Özsaray se află în Bosnia.

 Pe 2 mai 2017, printr-o scrisoare redactată în limba turcă, Pulça a cerut extrădarea lui Özsaray în Turcia, afirmând că este „fondator și șef al unei organizații teroriste”, un termen derogatoriu creat de guvernul AKP pentru membrii mișcării Gülen.