Turcia: Polițiști acuzați că au violat și torturat un deținut până când  acesta a murit

Poliția din Turcia acuzată de tortură și viol, după moartea unui profesor care a murit în custodia poliției, scrie site-ul de știri turcesc, BoldMedya.

Gokhan Acikkollu, fost profesor de istorie în vârstă de 42 de ani, a fost concediat și închis pentru presupuse legături cu mișcarea Gulen. Acikkollu a suferit un atac de cord în timpul detenției, pe 5 august 2016, care s-a soldat cu moartea sa.

Mumine Acikkollu, soția bărbatului, a făcut acuzații sâmbătă, citând rapoarte medicale:

„Am verificat toate rapoartele medicale ale soțului meu. Poate că acestea erau lucrurile pe care le putea dezvălui medicilor. Nu știu dacă nu ar putea spune mai multe, dar o frază scrisă de avocat în dosar mi-a atras atenția. Menționează tortura cu o bâtă”, a spus Mumine.

De asemenea, câțiva martori au susținut că Acikkollu a suportat o tortură severă în timpul reținerii sale, însă ancheta privind moartea sa, pare să fi fost blocată, cu o ordine de confidențialitate în vigoare.

Potrivit martorilor, Acikkollu a suferit torturi continue în cele 13 zile în care a fost reținut și nu a fost capabil să-și ia insulina, deși era diabetic. Profesorul a suferit două come hipoglicemice în timpul detenției.

Tortura, abuzul și maltratarea deținuților și prizonierilor din Turcia au devenit normă mai degrabă decât excepție, potrivit unui raport denumit Tortură în masă și maltratare în Turcia publicat în iunie 2017 de Centrul pentru Libertate din Stockholm, din Suedia ( SCF),

Potrivit Human Rights Watch (HRW), în Turcia oamenii sunt expuși riscului de tortură în custodia poliției, mai ales dacă sunt acuzați de terorism sau de legătură cu tentativa de lovitură de stat din 2016.