Turcia: Mii de oameni protestează împotriva unei mine de aur

Un protest a avut loc la marginea provinciei Canakkale din nord-vestul Turciei protestatarii au manifestat împotriva unui proiect de mină de aur deținut de străini, conform ipa.news

Zeci de mii de protestatari au organizat luni, evenimentul numit „Urmăriți apa și conștiința”, în apropiere de orașul Kirazli, împotriva proiectului minei  de aur deținute de Dogu Biga Mining, filiala turcă a Alamos Gold Inc., din Canada.

Zeci de ecologiști au dormit în corturi în zonă, începând cu 26 iulie, făcând  opoziția publică față de proiectul montat după ce compania ar fi redus de patru ori numărul de copaci față de ceea ce declarase deja  într-un raport de impact asupra mediului.

Fundația TEMA , o asociație care se concentrează pe silvicultură, spune că 195 de mii de copaci au fost tăiați, iar guvernul turc declară că doar 13.400 de copaci au fost tăiați, ceea ce este un real dezacord asupra cifrelor furnizate.

De asemenea, unul dintre activiști a afirmat că cianura va fi utilizată pentru extragerea aurului în proiectul Alamos Gold, modalitate controversată pe plan mondial și care  ar putea contamina solul și apa din barajul din apropiere.

Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a negat faptul că cianura va fi folosită și a respins afirmațiile potrivit cărora mina va dăuna mediului.

Ulgur Gokhan, primarul Canakkale din partidul de opoziției, Partidul Popular Republican (CHP), a solicitat cetățenilor provinciei să participe la protestul contra proiectului de realizare a minei de aur.

„Acesta este un protest pentru salvarea Munților Ida (Kazdaglari) din Canakkale. Munții Ida sunt pe locul doi din lume ăn care se produce o asemenea cantitate de  oxigen ”, a subliniat primarul într-un videoclip postat pe contul său de Twitter.

Printre participanți la protest au fost vicepreședinții CHP, Muharrem Erkek, Orhan Saribal și Veli Agbaba și alți 14 parlamentari ai partidului.

Grupul a încheiat adunarea prin plantarea simbolică a puieților în zona proiectului de mină de aur planifica în semn de protest.

Între 2012 și 2017, guvernul AKP al Turciei a aprobat 36.122 de proiecte miniere, energetice și alte proiecte situate pe un total de 246.257 hectare de pădure, conform datelor publicate de Fundația Forestierilor din Turcia.