Turcia: Primarul provinciei Mardin cumpără cadouri de lux miniștrilor, din fonduri publice

Un magazin de bijuterii din sud-estul provinciei Mardin a postat pe contul său de Instagram, imagini care îi surprind pe doi miniștri turci în timp ce își alegeau personal cadourile oferite de noul primar, numit de guvern, după ce fostul primar, ales prin vot, a fost demis, potrivit siteului artigercek.com

În fotografiile postate de Fırat Silver, din noimebrie 2018, apare ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, ministrul Mediului și Urbanizării, Murat Kurum, încasând cadouri de la Mustafa Yaman, în valoare totală de 600.000 lire (103.500 dolari), conform presei turcești.

Yaman este unul dintre cei trei oficiali desemnați de guvern care au înlocuit primarii din opoziție. Foștii oficiali au fost acuzați de terorism, o acțiunea de represiune a primarilor de opoziție din sud-estul Turciei, desfășurat de către guvernul lui Erdogan asupra Partidului Democrat (HDP) al opoziției, pro-kurd.

Fostul primar din partidul HDP, Ahmet Türk a afirmat săptămâna trecută, că Yaman le-a dăruit ministrului Soylu și președintelui Recep Tayyip Erdoğan, cadouri în valoare de mii de lire. Yaman a organizat, de asemenea, petreceri de lux și a închiriat mașini de lux cu ocazia vizitelor miniștrilor și birocraților.

Conform ahvalnews.com, angajații Fırat Silver au refuzat să comenteze, în timp ce funcționarii din provincia Mardin și membrii partidului de la conducere nu au fost disponibili pentru a răspunde.

Mustafa Yaman a fost numit pentru prima dată în funcția de primar de către Ministerul de Interne, care a decis să-l înlăture pe primarul kurd ales prin vot, Ahmet Türk, în noiembrie 2016. Cu toate acestea, Türk a fost ales din nou în funcția de primar la alegerile locale din întreaga țară din 31 martie, urmând să fie înlocuit din nou de Yaman în 19 august (a.c.). Primarii altor două orașe kurde au fost, de asemenea, dați afară în aceeași zi. Guvernul turc susține că numirea de primari este o măsură de combatere a terorismului.