Dispariții, torturi, amenințări și închisoare în Turcia de azi

Un bărbat a dispărut după șase săptămâni de la eliberarea din penitenciarul în care a fost închis pentru acuzații de apartenență la o „organizație teroristă”, scrie France24.com

După 100 de zile petrecute  în spatele gratiilor pentru acuzațiile de apartenență la o „organizație teroristă”, Mustafa Yilmaz s-a reîntâlnit cu soția și fiica sa și i s-a permis să se întoarcă la muncă, însă după 6 săptămani de la eliberare, a dispărut.

Soția sa, Sumeyye Yilmaz, spune că filmările CCTV îi arată că evenimentul a avut loc în afara casei lor, după ce a plecat la servici,  el a fost luat de doi bărbați într-o mașină neagră. Soția se teme că acum este reținut de aceștia și eventual torturat.

Yilmaz, în vărstă de 33 de ani, a fost unul dintre cei șase bărbați care au dispărut de  câteva zile, separați  unul de celălalt, în Ankara, Istanbul, orașul de sud Antalya și provincia de nord-vest Edirne în februarie. Toți aceștia au fost acuzați de legături cu o organizație islamică condusă de clericul american Fethullah Gulen, despre  care Ankara susține că ar fi  organizat  tentativa de lovitură de stat din 2016.

Pe 28 iulie, familiilor li s-a spus că patru dintre cei dispăruți erau deținuți de poliția Ankara. Yilmaz și un alt bărbat, Gokhan Turkmen, nu au fost printre aceștia.

Organizația Human Rights Watch spune că cei șase bărbați răpiți în februarie au fost „dispăruți cu forța”, iar celor  patru care au reapărut le-au fost refuzat dreptul la avocați.

Omer Faruk Gergerlioglu, din Partidului Democrat al Popoarelor, pro-kurde, care a lansat o campanie pe rețelele de  socializare pentru a încerca să-i găsească pe cei șase,  a declarat că el crede că bărbații au fost torturați.