Jurnalistul turc exilat: „Libertatea media este libertatea ta.”

Abdulhamit Bilici, un jurnalist turc exil în Statele Unite ale Americii, a prezentat tragediile actuale din Turcia și lipsa  libertății de exprimare, studenților Universității din Indiana, potrivit unui comunicat al universității Indiana.

Bilici le-a vorbit studenților de la studii internaționale din Statele Unite. După ce Turcia a invadat Siria, acțiunile președintelui turc, Receep Erdogan, sunt din nou în centrul atenției în S.U.A.

Jurnalistul exilat a povestit despre cum s-a ajuns să se întâmplat toate tragediile.

“Toate acestea au fost conduse prin  guvernarea elitelor cu ambiția de a se moderniza.Inițial, Erdogan s-a potrivit cu această matriță și a devenit popular în întreaga lume ca un musulman progresist care conduce o societate luminată. “a  spus Bilici.

„Fostul autoritarist era elitist, laic, modernist, occidentalist și era susținut de militari, nu de majoritatea populației turcești. Autoritarismul de astăzi folosește religia – islamul – ca legitimator pentru a obține sprijinul majorității oamenilor”, a continuat jurnalistul turc.

Mass-media și sistemul juridic, ținta lui Erdogan

Bilici consideră mass-media și sistemul judiciar drept țintele președintelui turc, Reccep Erdogan. „Atacă mass-media pentru că aceasta are puterea de a spune adevărul. Trebuie să discrediteze mai întâi în ochii publicului, să elimine, apoi să stabilească propria versiune a mass-media ca instrument de propagandă”, a spus jurnalistul.

 „Libertatea media este libertatea ta.”

Pentru Bilici, cheia păstrării democrației este recunoașterea amenințărilor la adresa ei atunci când se manifestă pentru prima dată. „Când un lider atacă mass-media, indiferent dacă este de stânga sau  de dreapta, ar trebui să vă alarmați. Libertatea media este libertatea ta”, a sublinat Bilici.

Abdulhamit Bilici a fost redactorul-șef al Zaman, cel mai mare ziar din Istanbul, Turcia, începând cu 2005.  În 2016, pe fondul unei represiuni asupra presei, poliția a atacat birourile ziarului și l-a evacuat pe Bilici și personalul său. Bilici a fugit din Turcia și acum locuiește în Washington, D.C., unde este șofer pe Uber.