Turcia: Instanța a dispus eliberarea jurnaliștilor din cazul Gulen pe motiv că au executat pedeapsa

Un tribunal turc a dispus eliberarea jurnaliștilor Ahmet Altan și Nazli Ilicak, luni, într-o rejudecare, pe motiv că sentința a fost deja executată, informează agenția de știri Anadolu, deținută de stat.

Anterior, Curtea Penală nr.25 i-a condamnat pe cei doi jurnaliști la închisoare pe viață pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, deși Altan și Ilicak au negat acuzațiile.

Apoi, curtea l-a condamnat pe Ahmet Altan la 10 ani șase luni de închisoare și Ilicak la opt ani și nouă luni.

În final, jurnaliștii au fost eliberați pe motiv că au servit deja mai mult de trei ani în spatele gratiilor.

De asemenea, instanța l-a achitat pe fratele lui Altan, Mehmet, jurnalist și inculpat în același caz pentru presupuse legături cu rețeau Gulen, din cauza lipsei de dovezi clare. Mehmet Altan, a fost eliberat pe 27 inuie 2018, după ce a rămas 21 de luni la penitenciarul renumit pentru ziariștii Silivri.

Inițial, Înalta Curtea de Casație a Turciei a anulat sentințele pe viață împotriva celor trei jurnaliști, din iulie, trimițând dosarul pentru rejudecare.

Cazul a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și ale aliaților occidentali ai Turciei, deja alarmat de amploarea unei represiuni post-lovitură de stat împotriva suspecților susținători ai lui Gulen.