Turcia: Profesori protesteaza bugetul alocat pentru educație

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la un miting în Ankara, pentru a protesta contra bugetului alocat pentru educație, a transmis Sendika.org.

Protestatarii scandac cu pancarde pe care scriau „Ne vom întoarce la locurile de muncă”, referitor la foști angajați din sectorul educației care și-au pierdut locul de muncă după ce Turcia a impus o stare de urgență în urma puciul așuat din iulie 2016.

Participanții au protestat, de asemenea, asupra influenței în creștere a religiei în sistemul școlar. „Vom continua lupta pentru o educație laică, științifică și democratică, precum și o educația în limba maternă”, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului Egitim-Sen, în timpul discursului său la manifestație, scrie Sendika.org.

Peste 140.000 de funcționari publici au fost concediați din posturile lor, în timp ce peste 6.000 de profesori universitari au fost concediați printr-un decret special emis de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Numărul școlilor religioase a crescut în număr, începând de la 450 când liderul Partidului Islamist pentru Justiție și Dezvoltare (AKP), Erdoğan, a ajuns la putere, la peste 5.000 astăzi.