Despăgubiri  de 20.000 lire pentru demolarea unei statui considerate ‘ciudate’ de Erdogan

Instanța superioară a Turciei a decis ca statul turc să plătească despăgubiri unui sculptor pentru demolarea uneia dintre statuile sale, care a fost descrisă drept „ciudată” de către președintele Recep Tayyip Erdoğan, a raportat Duvar English.

Curtea Constituțională a decis ca statul să plătească 20.000 de lire turcești (3140 euro) sculptorului Mehmet Aksoy, al cărui „Monument al Umanității” cu o înălțime de 35 de metri , ridicat în provincia de nord-est Kars a fost demolat în urma observațiilor lui Erdoğan.

În verdictul său, Curtea Constituțională a spus că a fost încălcată libertatea de exprimare a sculptorului, adăugând că statuia ar fi putut fi transferată în altă parte.

„Posibilitatea de a muta statuia în altă parte, fără a o demola, ar fi putut fi examinată și negociată pentru a găsi un teren comun”, a declarat instanța, adăugând că statul nu și-a îndeplinit obligațiile pozitive cu privire la protecția unei opere de artă.

De asemenea, Aksoy a câștigat un caz anterior, iar instanța a decis ca Erdoğan la plătească  10.000 de lire turce drept compensație pentru sculptor, în 2015.