Armata turcă a demis 316 ofițeri navali, recrutați în urmă cu patru ani

Forțele navale turce au demis 316 de ofițeri pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen, bazată pe credință, citând presupusa influență a mișcării în momentul recrutării lor în urmă cu patru ani, a informat, joi, site-ul de știri Diken.

Decizia a fost luată pe 20 noiembrie și a marcat prima epurare în masă raportată a lucrătorilor din sectorul public după o stare de urgență de doi ani care a fost în vigoare în urma unei tentativei de lovitură eșuată din iulie 2016.

Avocatul unui ofițer demis, Erkan Akkuş, a criticat decizia pe motiv că nu există dovezi care să-i inculpeze colectiv de activitatea infracțională, potrivit portalului Diken. „În conformitate cu legea generală a obligațiilor, fiecare persoană este responsabilă pentru propria sa culpă. Stabilirea unui proces colectiv de separare fără nicio dovadă este contrară principiului dreptului constituțional”, a declarat avocatul.

”Guleniştii au fost activi în instituții”

În dosarul depus la Tribunalului Ankara, pe numele unui ofiter demis, armata s-a aparat ca, există posibilitate ca bărbatul să fi luat adeverință medicală de la un medic gulenist, argumentând că guleniștii încă aveau funcții publice. Avocatul contrazice acest lucru dovedind că adeverințele din anii următori corespund cu cea pentru care bărbatul este anchetat.

Turcia acuză mișcarea Gülen că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016. Gulen neagă orice implicare. În timpul stării de urgență, guvernul turc a emis o serie de decrete prin care a demis peste 150.000 de funcționari publici pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen.