Turcia: Banii donați pentru victimele puciului eșuat, transferați în contul Trezoriei

Un oficial turc a dezvăluit că banii donați familiilor victimelor puciului eșuat au fost transferați în contul Trezoreriei, a informat Gazete Duvar.

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay a informat că guvernul a transferat donațiile care au fost făcute de cetățeni pentru familiile  oamenilor uciși sau răniți în timpul tentativei de lovitură eșuată de pe 15 iulie 2016, în contul unic al Trezoreriei.

„Donațiile care au fost făcute în perioada de colectarea donațiilor  de caritate, au fost transferate începând cu 2 ianuarie 2019 în valoare de 338.971.731 [aproximativ 58 milioane dolari] către contul unic al Trezoreriei, cu condiția ca banii să primească dobânzi de la Ziraat Bank”, a declarat Oktay pe 9 decembrie, în discuția despre buget din parlament.

Oktay a adăugat că Fundația „Solidaritate cu rudele și veteranii martirilor” din Turcia, înființată la 24 decembrie 2017, va decide modul în care vor fi folosiți acești bani.

Deputații din opoziție din partidul Republicii Populare (CHP) l-au întrebat pe Oktay de ce, în ciuda trecerii a  peste trei ani, guvernul nu a dat banii familiilor și persoanelor rănite.

„Domnule Oktay, spuneți despre banii martirilor că<<Acești bani sunt în prezent la Trezorerie>> și vă lăudați cu 309 de milioane de lire colectate inițial, care s-au transformat în 338 de milioane de lire. Dacă acești bani ar fi aparținut unei familii a unui singur martir, acești bani s-ar fi transformat în 495 de milioane de lire ”, a spus vicepreședintele partidului CHP, Engin Özkoç.

Fundația „Solidaritate cu rudele și veteranii martirilor” a fost criticată după ce reprezentații partidul CHP au anunțat că nu pot  găsi pe nimeni care lucrează la adresa declarată a Fundației din capitala Ankara.

CHP a deschis o investigație pentru a vedea dacă donațiile care au fost transferate Fundației chiar au fost utilizate în mod corespunzător.