Soția unui martir căzut într-o confruntare antiterorism, condamată pentru terorism

Soția unui martir care și-a pierdut viața într-o confruntare cu teroriști este condamnată la 6 ani și 10 luni de închisoare sub acuzația de apartenență la organizație teroristă, transmite portalul de știri bold medya.

Sezen Ataș, profesoară de matematică, era însărcinată în opt luni când soțul ei locotenentul, Murat Ataș a căzut martir în Lice, în zona sud-estica, din Turcia, pe 4 octombrie 2016.

În urma pierderii soțului, femeia a intrat în depresie și cu greu a reușit să-și crească fiica, Bașak Asli, în vărstă de trei ani.

Autoritățile au sprijinit-o pentru că era soție de martir, până oe 25 iulie 2016, când poliția a venit cu mandat de arestare și au percheziționat casa, umblând până și în valiza locotentului.

În urma a două denunțuri, Sezen a fost acuzată de apartenență la organizație teroristă, pe motiv că în anii stundenției a stat în căminele afiliate cu Mișcarea Gulen și pentru că ar fi participat la activitățile acestora.

Femeia a fost eliberată o zi mai tărziu, urmând să fie judecată la Curte Penală din Bursa. Instanța a condamnat-o pe Ataș, ieri, pe 13 februarie la 6 ani și 10 luni și 15 zile pentru apartenența grupării teroriste.

Decizia a șocat utilizatorii rețelelor de socializare, majoritatea întrebănd dacă fetiță rămasă fără părinți va fi etichetată, ca fiica unui martir sau fiica unui terorist.

Guvernul turc a concediat prin decret guvernamental peste 150.000 de funcționari publici, în urma loviturii de stat din iulie 2016, pe motiv că fac parte dintr-o organizație teroristă.