Turcia: lipsa măsurilor de precauție privitor la răspândirea coronavirus în închisori poate provoca „consecințe grave”

Specialiștii au tras un semnal de alarmă asupra condițiilor din penitenciarele turcești și posibilele consecințe ale epidemiei, relatează bianet.org

Berivan Korkut, coordonatorul al Asociației Societății Civile în Sistemul Penal a declarat că autoritățile turcești ar trebui să ia măsurile de precauție necesare în închisori împotriva focarului de coronavirus, în caz contrar, vor urma „consecințe grave”.

De asemenea, Berivan a adăugat că detinuții ar trebui sa fie testați pentru coronavirus, iar secțiile cu detinuți infectați trebuie sa fie puse în carantină.

„Deținuții mai bătrâni de 65 de ani ar trebui scoși din secțiile aglomerate. Deținuții care se află în grupul de risc, care prezintă boli cronice ar trebui să fie și ei duși în locuri private unde nu ar lua contact cu alți deținuți”,  a explicat Berivan.

Închisorile turcești supraaglomerate

Conform avocatului Gökmen Yeșil, închisorile din marile orașe precum Istanbul, Ankara și İzmir au de trei sau patru ori mai mulți deținuți decât capacitatea lor, ceea ce poate crește răspândirea virusului.

„Această situație este o problemă în sine. De exemplu, deținuții dorm sub scări”, a spus avocatul.

Yeși menționează că deținuții se află în contact cu persoane din afară când merg la audieri în instanță sau în timpul vizitelor.

Mai mult, bărbatul sugerează că deținuții aflați în arest ar putea fi puși în arest la domiciliu.

Ministerul Sănătății a confirmat până în prezent, 191 de cazuri de Covid-19 în Turcia. De asemenea, în țară există peste 270 de mii de prizonieri, iar grupurile de apărare a drepturilor omului, deseori raportează încălcări ale dreptului la acces la asistență medicală, în special pentru prizonierii bolnavi.