Covid19: Amnesty cere eliberarea deținuților pe nedrept din închisorile turcești

Organizaţia Amnesty International, ONG care luptă pentru respectarea drepturilor omului, cere autorităților turcești includerea intelectualilor condamnați sub acuzații de terorism în proiectul de amnistie a deținuților în timpul pandemiei de Covid19.

Într-un mesaj pe site-ul Amnesty, organizația a îndemnat ministrul Justiției, Abdülhamit Gül, să includă jurnaliștii, activiștii, politicienii și alții deținuți politici în proiectul de lege de eliberea a deținuților.

“În timp ce pandemia COVID-19 se răspândește într-un ritm alarmant în toată Turcia, viețile a mii de prizonieri și personal din penitenciare supraaglomerate și nesanitarizate,  prezintă un risc grav. Mulți prizonieri sunt excluși din acest proiect de lege, inclusiv cei care nu ar trebui să fie în închisori în primul rând. Toți trebuie eliberați imediat și necondiționat” se arată în comunicatul Amnesty.

După lovitura de stat, guvernul turc a impus o serie de acțiuni de represiune asupra adepților Mișcării Gulen, acuzându-i în mod arbitrar în temeiul legilor antiteroriste, în ciuda absenței dovezilor care susțin violența.

Săptămâna trecută, guvernul și-a anunțat intenția de a introduce o lege care ar putea duce la eliberarea a 100.000 de prizonieri.