Circ juridic în Turcia: Proces redeschis după două zile de la decizia de neurmărire penală

Unei femei din Turcia i s-a redeschis dosarul după zile de la decizia de neurmărire penală, relatează cotidianul Cumhuriyet.

O femeie din provincia Bursa a fost urmărită penal în urma unui denunț anonim că ar fi membră mișcării guleniste, pentru că ar fi avut un cont la Banca Asya, unde a depus 5.000 de TL (700 de euro).

După trei ani jumătate, parchetul a decis că este doar o „tranzacție bancară obișnuită” dar, după două zile de la acest verdict, parchetul s-a răzgândit.

În ciuda faptului că nu a existat nicio schimbare în probe, dosarul a fost redeschis pentru   apartenență la o organizație teroristă, iar banii ar fi fost depuși la instrucțiunile lui Fetullah Gülen.

Femeia a susținut că nu are nicio relație cu Mișcarea Gulen și că  a deschis contul bancar la Banca Asya, datorită slujbei sale.

Avocatul acesteia, Servet Sarica a declarat că parchetul nu poate redeschide același  dosar fără o  probă nouă.

„Dovada nu este suficientă, acuzația că <<a avut loc o infracțiune fiind  membru al organizației>> subminează încrederea în justiție. Rechizitoriul legal nu există „, a susținut avocatul.

De la puciul eșuat din 2016, aproximativ 600 000 de persoane au fost achetate pentru legături cu Mișcarea Gulen, printre care 80 000 au fost închiși, iar peste 150.000 de funcţionari publici au fost concediați prin decrete guvernamentale.