Povestea băiatului de 8 ani, care a murit de cancer. De ce nu a avut justiția milă de Ahmet?

Povestea tragică a familiei Atac a început când tatăl lui Ahmet a fost arestat, pe 20 februarie 2018, în timp ce lucra într-o livadă de lămâi, după ce a fost dat afară din funcția de directorul a unui internat de gimnaziu din localitatea Kozan, după lovitura de stat eșuată.

Mama băiatului, Zekiye Atac a fost și ea arestată timp de 14 zile pentru că  lucra împreună cu soțul său la căminul de elevi, închis după puciul eșuat pentru că era afiliat cu Mișcarea Gulen.

Tatăl, Harun Ataç, în a 13 zi de arest, pe 30 noiembrie 2018, a fost dus în instanță și condamnat la  9 ani și 9 luni, sub acuzația de apartanență la o organizație teroristă.

În același an, pe 24 septembrie, Ahmet a început să aibă dureri de brațe, iar când a fost dus la doctor, a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer. Urmând ca, prin chemoterapie și intervenție chirurgicală să i se curățe celule canceroase de pe omoplat.

Cu toate acestea, după fix un an, în corpul băiatului s-a depistat că cancerul de la plămâni ajunsese în  stadiul de metastază. Boala era în al treilea stadiu și înainta către al patrulea stadiu.

În acea perioadă, Ahmet acum avea nevoie mare să fie susținut și tot timpul dorea să-și vadă tatăl. Astfel, Zekiye Ataç a postat imaginile pe rețelele de socializare, unde fiul ei cerea eliberarea tatălui său.

Copilul în vărstă de 8 ani, bolnav de cancer osos, a murit

‘’Îmi doresc să-mi îmbrățișez tatăl și să mă vindec’’. Asta a fost dorința lui Ahmed Burhan, bolnav cu cancer osos, în urmă cu 8 luni.Tatăl lui a fost condamnat pentru 9 ani și 9 luni sub acuzație de membru al unei rețele teroriste pentru că avea o funcție într-un internat particular, din Adana.Mama lui, Zekiye, s-a luptat cu problemele birocratice, după ce i s-a anulat pașaportul pentru legături cu Mișcarea Gulen. Abia după luni de zile, mama şi fiul au plecat în Germania pentru tratamente, cu cheltuilele acoperite de campania declașată de activista Arlet Natali Avazyan. Dar toate aceste eforturi, nu au fost prea târziu. Cei doi s-au întors în Turcia, iar de atunci Ahmed a fost la terapia intensiva.Miercuri seară, Ahmed s-a stins din viața. Tatăl său îl va conduce pe ultimul drum, însoțit de jandarmi.

Gepostet von Turk News am Donnerstag, 7. Mai 2020

Mai târziu, a fost lansată o campanie pentru Ahmet cu eticheta „Ahmet să învingă boala cu tatăl său”. Dar, această campanie a costat-o scump  pe Zekiye Ataç, urmând să fie reținută pe 15 octombrie 2019, sub acuzația  că ar fi  ajutat familiile deținuților  FETO, care se aflau în închisoarea din Kozan.

Între timp a venit o veste bună, Centrul de Imunologie și Oncologie din Koln, Germania despre care se știe că efectuează tratamente eficiente acceptase să-l trateze pe Ahmet, iar băiatul ar fi avut o nouă șansă la viață.

Însă, autoritățile turce i-au impus o interdicție de a părăsi țara mamei lui Ahment și i-au anulat pașaportul.

Zekiye  s-a adresat  autorităților  să-i returneze pașaportul, între timp, boala urma să intre în a patra etapă, iar timpul era foarte important.

Când s-a înțeles că pașaportul nu va fi returnat, Ahmet Ataç a fost trimis în Germania împreună cu bunica sa. Însă, pentru băiețel  lipsa mamei a fost insuportabil, refuza să mai mănânce, așa că s-au întors acasă.

După lungi campanii la care au participat activiști și vedete din Turcia, pe 10 februarie 2020  interdicția de părăsire tării a fost ridicată.  Numai că această hotârâre a fost anulată pe 18 februarie, iar după 3 zile, decizia a fost schimbată, iar mama a putut merge cu fiul ei în afara țării .

Astfel, mama și fiul au mers în Germania pentru a doua fază a tratamentului. Cu toate acestea, tratamentul nu a putut fi început pentru că  medicii au decis că organismul era foarte slăbit și nu putea face față.

Mama și fiul au fost nevoiți să se întoarcă în Turcia pe 11 martie 2020. Ahmet Atac în noaptea de   spre 7 mai a decedat. Nu l-a  putut vedea pe tatăl său, pe care îl aștepta să-l vadă de o lună și jumătate după întoarcerea din Germania, pentru că sistemul de justiție a găsit solicitarea nepotrivită.

Tatăl său nu a reușit să ajungă  să fie alături de el în  ultimele sale momente în spital, deoarece permisiunea pe care Parchetul Mersin o dăduse  de a  pleca de la închisoare în acea noapte la spital  s-a întorsd de la Parchetul Adana, lăsând-o pe a doua zi.

Ahmet Ataç a fost înmormântat în Cimitirul Adana Kabasakal, vineri 7, mai. Tatăl său a putut să-l mai vadă pentru ultima dată la ceremonia de înmormânatare.