Germania: Luptătorii Adevărului solicită eliberarea jurnaliștilor turci din penitenciare

Inițiativa germană „Luptătorii Adevărului” solicită, într-un mod creativ, eliberarea jurnaliștilor din închisoarea turcească Silivri,  relatează portatul de știri, Frankfurter Rundschau.

Asociația germană, care lucrează pentru jurnaliștii închiși în întreaga lume, a cerut într-un mod creativ ,eliberarea jurnaliștilor turci din închisoarea supraaglomerată din Turcia.

Astfel, membrii, artiștii profesioniști, precum și susținătorii organizației oferă jurnaliștilor o față desenată  și documentează poveștile vieții lor și persecuțiile la care au fost supuși.

Acest proiect a condus acum la o scrisoare deschisă către președintele turc Reccep Erdogan, în care asociația cere ca 39 de jurnaliști să fie eliberați de la Silivri imediat „pentru a nu fi lăsați la mila virusului, fără protecție”.

Portretul lui Ahmet Altan

Unul dintre jurnaliștii cu care inițiativa și-a exprimat solidaritatea este scriitorul Ahmet Altan.  Portretul său poate fi văzut pe afișul “Luptătorilor Adevărului” pentru că și el se află în închisoarea Silivri.

În septembrie 2016, Ahmet Altan a fost arestat pentru acuzația că ar fi susținut lovitura de stat din 2016 împotriva lui Erdogan cu un mesaj ”subtil” adresat prin televiziune. Jurnalistul a fost eliberat în noiembrie 2019, urmând a fi din nou închis după opt zile.

În aceeași lună, Ahmet Altan a fost distins cu Premiul Geschwister Scholl la München. Nu a putut participa la decernarea  premiului. În detenție, Ahmet Altan a scris o carte emoționantă despre timpul petrecut în închisoare, care a fost publicată în germană sub titlul „Nu voi mai vedea lumea niciodată”.

În cel mai recent text al său din Silivri, care a fost publicat în Washington Post și Frankfurter Rundschau la sfârșitul lunii mai, Ahmet Altan a transmis:   „nu sunt optimist cu mine, ci optimist cu privire la umanitatea din care fac parte”.

Politicienii germani  au semnat scrisoarea

Scrisoarea deschisă poate fi găsită și în engleză și turcă pe site-ul asociației. Printre primii semnatari se numără politicieni germani  cum ar fi președintele statului Hessian Philipp Krämer și parlamentara de stat din Frankfurt, Martina Feldmayer.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a emis o lege de aministie în aprilie, pentru a opri răspândirea coronavirus în închisorile turcești. Cu toate că au fost eliberați criminali condamnați sub acuzații grave, prizonierii politici au rămas în arest, inclusiv jurnaliști precum Ahmet Altan, în vârstă de 70 de ani, care aparțin grupului de risc.