Erdogan promite controlul asupra rețelelor de socializare după insultele aduse membrii familiei sale

Președintele Turciei a promis să consolideze controlul guvernului asupra rețelelor de socializare în urma presupuselor insulte adresate fiicei sale și ginerelului său când au anunțat pe Twitter, nașterea celui de-al patrulea copil, transmite Al Jazeera.

Recep Tayyip Erdogan a amenințat, miercuri, într-o conferință cu liderii locali, cu o nouă legislație cu privire la reglementarea strictă a social media „imorală”, care va fi introdusă până la sfârșitul anului.

„Înțelegi de ce suntem împotriva social media, cum ar fi YouTube, Twitter și Netflix? Pentru a eradica o asemenea imoralitate”, a susținut Erdogan.

El a spus că guvernul său este hotărât să introducă legislație care să oblige companiile de social media să stabilească o prezență legală în Turcia. Cerința ar însemna că ar putea fi responsabili financiar și obligați să răspundă la deciziile instanței turce.

„Abuzul unui nou-născut”

Ministrul Finanțelor, Berat Albayrak, care este căsătorit cu fiica lui Erdogan, Esra, a anunțat, marți, nașterea pe al patrulea copil, Hamza Salih, pe Twitter. Anunțul a fost urmat de mesaje care îi pun sub semnul întrebării paternitatea.

Astfel, Erdogan a spus că au fost demarate investigații împotriva celor care și-au „atacat” familia prin „abuzarea unui nou-născut”.

„Vom continua să alungăm acești lași care atacă o familie și valorile pe care ei cred că le reprezintă prin intermediul unui bebeluș”, a amenințat Erdogan.

Liderul turc a învinovățit companiile globale de social media cu sediul central în țările occidentale că au „închis ochii” împotriva încălcărilor din Turcia.

„Am avut atacuri similare în trecut. Lipsa de monitorizare a acestor platforme are un rol în creșterea acestui tip de comportament imoral. Aceste platforme nu se potrivesc acestei țări. Ne dorim ca aceste platforme să fie interzise, ​​luate sub control.” a declarat președintele turc.

În luna iunie, Turcia a criticat dur Twitter pentru suspendarea a peste 7.000 de conturi care îl sprijineau pe Erdogan, Ankara susţinând că platforma online denigrează guvernul turc şi doreşte să reconfigureze politica din această ţară.