Turcia: Organizațiile internaționale îngrijorată de legea controlului rețelelor de socializare

Organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul de lege al Turciei, adoptat, miercuri, care oferă puterea de control a guvernului asupra rețelelor de socializare, relatează bianet.org

Amnesty International și Human Rights Watch (HRW) au lansat două declarații, separat, cu privire la proiectul noul proiect de lege, semnalând îngrijorarea că modificările în cauză vor crește cenzura.

Amnesty International a publicat o declarație despre noua lege, privind  proiecte de socializare, avertizând că „modificările legii cu privire la social media reprezintă o amenințare gravă pentru libertatea de exprimare online”.

“Modificările, văzute de organizația noastră, accentuează riscurile pentru cei care sunt deja vizați nemilos de autorități pentru exprimarea opiniilor disidențiale în mediul online. Având în vedere metodele utilizate în prezent de autoritățile turce pentru a cenzura conținutul online, acest lucru înseamnă că reprezentanții legali ai companiilor s-ar putea confrunta cu amenzi semnificative sau chiar cu sancțiuni penale.” se arată în declarație.

Social media este o linie de salvare

De asemenea, Tom Porteous, directorul adjunct al programului de la Human Rights Watch a comentat noua lege a Turciei.

„Eforturile guvernului turc de a introduce controlul mass-media sociale vor crește considerabil cenzura online, în special prin perspectiva realității că Turcia a înregistrat o problemă  cu privire la libertatea de exprimare. Social media este o linie de salvare pentru multe persoane care o folosesc pentru a accesa știri, astfel că această lege semnalează o nouă eră întunecată a cenzurii online.” a susținut Porteous.

Ce prevede legea?

Legea nouă impune ca Facebook și Twitter să aibă reprezentanți în Turcia, care au sarcina de a trata plângeri cu privire la conținutul de pe platformele lor.

Nerespectarea unui reprezentant va fi pedepsită cu amenzi mari, interdicții de publicitate și reduceri de lățime de bandă care ar face ca utilizarea unei rețele de socializare să fie atât de lentă încât să nu fie practic. Sancțiunile vor fi impuse în cazul în care conținutul găsit inacceptabil nu este eliminat sau blocat în 24 de ore.

Erdogan a susținut la începutul lunii iulie, că va introduce în parlament un proiect de lege prin care să poate contracara rețelele de socializare, la doar câteva zile după ce o postare pe Twitter cu nepotul său nou-născut a stârnit comentarii răutăcioase.