Turcia acuzată că a deportat musulmanii uiguri în lagărele din China

Turcia a fost acuzată că a deportat musulmanii uiguri în China prin intermediul unor țări vecine cu provincia chineză de vest, Xinjiang, unde se spune că sute de mii de musulmani sunt deținute în lagărele de concentrare, raportează Turkish Minute.

Rudele lui Almuzi Kuwanhan, în vârstă de 59 de ani au declarat pentru Sunday Telegraph din Marea Britanie că se tem că Turcia a deporat-o în China.

Familia sunține că femeia a fost reținut într-un centru de deportare din İzmir înainte de a fi dus în Tadjikistan, țară cu care nu are legături.

Revenirea în China ar putea însemna o posibilă închisoare pentru uiguri, care sunt  victime ale diverselor abuzuri din partea autorităților chineze.

Turcia neagă implicațiile

Ankara neagă că a deportat musulmanii uiguri în China, dar activiștii se tem că Turcia i-a trimis înapoi prin țări terțe, cum ar fi Tadjikistanul, unde este mai ușor pentru Beijing să-și asigure extrădarea.

În timp ce Turcia a criticat Beijingul pentru tratamentul său asupra uigurilor, Turcia nu s-a numărat printre cele 22 de țări care au solicitat o anchetă privind abuzurile Chinei la Consiliul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite la începutul acestei luni.