Turcia: Apelul unei jurnaliste aflate după gratii pentru a-și vedea fiica în vârstă de patru ani

Jurnalista închisă cere guvernului să își poată vedea fiica în vârstă de patru ani, a cărei vizită a fost limitată din cauza măsurilor de protecție contra COVID-19, relatează Turkish Minutes.

Într-o scrisoare adresată apărătorului drepturilor omului și deputatului  partidului de opoziție, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gazel Bulut a vorbit despre efectele negative ale restricțiilor legate de aplicarea măsurilor contra răspândirii  coronavirus din închisori.

Jurnalista a explicat că din martie, familiilor li s-au permis doar vizite fără contact în timpul cărora pot vedea deținuții din spatele unei sticle. Dar, pentru deținuții cu copii mici, cum ar fi Bulut, acest lucru este intolerabil, deoarece copiii nu pot înțelege motivul barierei de sticlă și sunt afectați psihologic de acest tip vizite restrictive.

Astfel, Bulut susține că acesta este motivul pentru care nu a vrut ca fiica ei să vină pentru vizite fără contact.

„Înainte de COVID-19, ea a venit pentru o vizită fără contact și s-a temut atât de mult. Nu vreau să vină pentru astfel de vizite, pentru că sunt sigură că acest lucru se poate întâmpla din nou. Dar vreau să-mi văd fiica și să o iau cu mine înăuntru”, a mărturisit jurnalista.

Bulut lucra pentru ziarul Özgür Gelecek când a fost arestată și ulterior condamnată la 10 ani, 10 luni închisoare pentru participarea la proteste pentru că a scris o știre. Ea a fost în închisoare în ultimii trei ani în orașul vestic Kocaeli.

Bulut este unul dintre numeroșii jurnaliști care au fost închiși în urma activităților de represiune  masivă a guvernului turc în urma loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016. Conform listei „Jurnaliștii închiși și căutați în Turcia” a  Stockholm Center for Freedom, în prezent există 179 de jurnaliști în spatele gratiilor, iar 168 de jurnaliști sunt căutați de autoritățile turcești.