Democrația și drepturile omului au avut de suferit în timpul pandemiei COVID-19

Democrația și respectarea  drepturilor omului au avut de suferit în 80 de țări, inclusiv în Turcia, de când a început pandemia COVID-19, se arată într-un raport al organizației pentru drepturile omului din SUA, Freedom House.

Potrivit raportului, pandemia a fost folosită ca o scuză pentru guvernele opresive să se angajeze în abuzuri de putere, reducându-și criticii la tăcere și închizând instituții importante, de multe ori subminând chiar sistemele de responsabilitate necesare pentru a proteja sănătatea publică.

În plus, acesta a constatat că, în general, restricțiile mass-media, restricțiile la proteste, detențiile,  arestările și violența poliției au crescut în Turcia.

Un reprezentat a susținut că nu a putut să se mobilizeze și să organizeze întâlniri fizice, ceea ce le-a afectat activitatea de pledoarie și de sensibilizare în privința cauzelor sociale.

Acest lucru a devenit deosebit de problematic, deoarece guvernul turc monitorizează îndeaproape activitățile de comunicare și de socializare și acționeazăîn privința  persoanelor  care difuzează conținut critic la adresa  guvernului.

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat, în august, că poliția turcă a investigat 14.186 de conturi de socializare în primele șapte luni ale anului 2020, luând măsuri judiciare împotriva a 6.743 dintre utilizatorii acuzați de răspândirea propagandei teroriste, incitarea publicului la ură și dușmănie, insuflarea fricii provocând panică în rândul publicului său pentru conținut provocator.