Youtube cedează în fața planului lui Erdogan privind rețelele de socializare

Youtube a anunțat că platforma a acceptat prima dispoziție a legii lui Erdogan, activiștii critică acțiunea semnalând creșterea cenzurii în Turcia, informează Turkish Minute.

Conform unui comunicat publicat pe pagina oficială, Youtube se supune legislației turcești care îi cere să numească un reprezentant în Turcia, după ce a primit două amenzi.

„YouTube respectă legile și reglementările din țările în care operăm, menținând în același timp angajamentele noastre față de libertatea de exprimare, accesul la informații și transparență”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, reprezentații Youtube susțin că utilizatorii nu vor fi afectați de noua schimbare.

„Acest pas către conformitate nu va schimba modul în care YouTube examinează cererile de eliminare a conținutului și nici nu va schimba modul în care se  gestionează sau păstrează datele utilizatorilor”, continuă comunicatul.

YouTube s-a închinat în fața regimului opresiv

Unul dintre cei mai importanți experți în drept IT din Turcia, Yaman Akdeniz, a declarat că mișcarea YouTube înseamnă că acesta s-a predat climatului turcesc de presiune și cenzură.

„Facebook a declarat în octombrie că nu va respecta noua lege a rețelelor sociale. Anunțul YouTube că va numi un reprezentant legal nu înseamnă altceva decât că acceptă structura juridică a Turciei, că va îndeplini toate cerințele formulate și că se va pleca în fața sistemului restrictiv „, susține Akdeniz.

Ce presupune legea

Legea a fost pregătită după o cerere explicită făcută de președintele Recep Tayyip Erdoğan la începutul anului 2020. Conform legii, toate platformele de socializare cu peste un milion de utilizatori în Turcia trebuie să își mențină un reprezentant legal în Turcia.  Datele pentru utilizatorii din Turcia trebuie să fie stocate pe servere în interiorul Turciei.  Platformele sunt obligate să elimine imediat orice conținut interzis de o instanță; și

în cazul unei „încălcări a drepturilor personale”, platformele trebuie să elimine imediat conținutul chiar și fără o hotărâre judecătorească.