9 ani după masacru, familiile tânjesc după dreptate: ”Acesta a fost un masacru deliberat și planificat”

Kurzii comemorează 9 ani de când avioanele de război turcești au ucis peste 30 de civili în satul Roboski, din provincia Șırnak din sud-estul majorității kurde, conform Duvar English.

Pe 28 decembrie 2011, locuitorii unui sat care se învecinează cu Irakul au fost treziți de sunetele avioanelor de război turcești, de unde au căzut bombe F-16, în urma atacului , zeci de oameni au murit.

Ferhat Encu, care a pierdut 11 dintre rudele sale în urma atacurilor aeriene, a declarat că satul este într-o stare constantă de doliu, femeile încă sunt îmbrăcate în negru.

„Acesta a fost un masacru deliberat și planificat.Statul a lăsat familiile singure cu durerea lor după ce a bombardat zona timp de 45 de minute”, susține Encu.

Imediat după masacru, familiile au depus o plângere pentru ca cei responsabili să fie judecați, dar după ani de așteptare, un parchet militar a respins cazul.

Familiile afectate de tragedia  din 2014 au dus cazul la Curtea Constituțională, care a considerat inadmisibilă situația,  din cauza erorilor din comunicare  rezultate în urma  greșelilor  grave ale Baroului Șırnak.

Cea mai recentă lovitură pentru familiile Roboski a fost dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) când aceasta  a respins recursul pe motiv că mijloacele juridice interne nu erau epuizate, deoarece dosarele nu au fost prezentate în mod corespunzător.

Un total de 34 de civili, inclusiv 19 copii, au fost uciși în atacurile aeriene efectuate de Forțele Armate Turcești (TSK) în satul Roboski, din provincia Șırnak, din sud-estul majorității kurde.