Curtea Constituțională a respins contestația. Deputatul pro-kurd va fi pus după gratii

Curtea Constituțională din Turcia a respins contestația deputatului pro-kurd,activistul Ömer Faruk Gergerlioğlu, urmând ca acesta să fie reținut și pus după gratii, conform Ahval News.

Deputatul este condamnat din cauza postarilor de pe Twitter, care include şi un mesaj din partea gruparii armate PKK, pentru reconciliere cu autoritâților turce.

Curtea de Casație a decis că deputatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru acesta”.

Contestația a fost depusă după ce, pe 17 martie, decizia de condamnare definitivă a deputatului pro-kurd Ömer Faruk Gergerlioğlu a ajuns în Parlamentul de la Ankara, iar la scurt timp decizia de ridicare a imunității a fost citită.

Desființarea partidului

Mai mult, Curtea Constituțională urmează, de asemenea, să decidă miercuri dacă acceptă un rechizitoriu pentru a interzice HDP, partid  din care Gergerlioğlu, face parte.

De la  lovitura de stat eșuată în 2016, Ankara a vizat în mod obișnuit HDP, demitând mai mulți primari și membri din închisoare, inclusiv fostul co-președinte Selahattin Demirtaş, care l-a provocat pe președintele Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din 2018.

Turcia a închis în trecut mai multe alte partide pro-kurde din cauza presupuselor legături cu PKK, care este considerat un grup terorist de Turcia, UE și SUA.