Un tribunal din Turcia dispune eliberarea scriitorului Altan

Curtea Suprema din Turcia a ordonat, miercuri, eliberarea scriitorului și jurnalistului renumit Ahmet Altan, spune unul dintre avocații săi, la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că detenția sa de mai bine de patru ani i-a încălcat drepturile.

Altan, în vârstă de 71 de ani, se află în închisoare din septembrie 2016, sub acuzațiile legate de o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016.

El a fost reținut din cauza acuzațiilor că ar fi difuzat mesaje subliminale legate de tentativa de lovitură de stat în timpul unui program TV, precum și articole pe care le scrisese criticând guvernul.

El a negat acuzațiile, despre care el și avocatul său au spus că erau motivați politic.

CEDO a decis, marți, că dreptul lui Altan la libertate și securitate a fost încălcat de când a fost acuzat fără suspiciuni rezonabile.

Cazul lui Altan a fost unul dintre cele considerate simbolice ale represiunii împotriva disidenței sub președintele Tayyip Erdogan în urma tentativei de lovitură de stat.

Ankara spune că măsurile au fost necesare, având în vedere amenințările la adresa securității cu care se confruntă Turcia.