CEDO acuză Turcia pentru încălcarea dreptului de exprimare a jurnaliștilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Turcia a încălcat drepturile a doi jurnaliști care au fost închiși pentru că au raportat e-mailurile filtrate ale fostului ministru Berat Albayrak, care este și ginerele președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Stockholm Center For Freedome.

CEDO acuză Turcia că încălcat dreptul jurnaliștilor la libertate, securitate și libertatea de exprimare și a decis că Turcia va plăti 38.250 de euro daune materiale și morale jurnalistului  Birgün Mahir Kanaat și editorului de pe site-ul de știri Diken Tunca Öğreten.

Curtea a decis că e-mailurile ministrului Albayrak de atunci au fost piratate de RedHack, un grup de hackeri marxiști în septembrie 2016. Grupul a dezvăluit conținutul după ce Turcia nu a reușit să elibereze disidenții de stânga, inclusiv un oficial al partidului politic pro-kurd și un romancier, din arest preventiv. Grupul a dezvăluit documente obținute din conturile de e-mail personale ale lui Albayrak, pe care acesta  le-ar fi folosit și pentru afaceri guvernamentale.

Kanaat și Öğreten s-au numărat printre  jurnaliștii dintr-un grup, jurnaliști  care s-au confruntat cu hărțuirea legală pentru că au raportat e-mailurile difuzate. Au fost reținuți în decembrie 2016 și eliberați un an mai târziu în decembrie 2017 sub supraveghere judiciară și interdicție de călătorie.

Aceștia s-au confruntat cu acuzații de ajutorare a unei organizații teroriste fără a deține calitatea de membru al acesteia.