Turcia: Profesoară concediată în urma decretelor guvernului s-a sinucis

O profesoară în vârstă de 40 de ani s-a sinucis după ce a fost demisă de la locul de muncă în urma decretelor de urgență pronunțate  de Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, conform ipa.news

Canan Deniz, mamă a doi copii, s-a spânzurat de tavanul dormitorului, după ce și-a vizitat soțul, Yilmaz Deniz, un alt profesor care a fost deținut.

Potrivit anchetei, sinuciderea lui Deniz a fost rezultatul unei depresii severe cauzate de singurătate și dificultăți financiare. Deniz a fost spitalizată în mai multe rânduri pentru dureri persistente, tulburări obsesiv-compulsive și alte probleme psihologice.

Deniz  a căutat un loc de muncă, dar în ciuda celor 15 ani de experiență didactică, nu a reușit, pentru că a fost demisă din funcția publică din învățământ în urma decretelor de urgență ale AKP.

Soțul lui Deniz a fost reținut în urma unui accident de mașină în iunie 2018. Ofițerii expediați la locul accidentului au declarat că Yilmaz  era căutat de poliție pentru că ar fi făcut parte din mișcarea Gulen, considerată o organizație teroristă de către guvernul turc.

La scurt timp după detenție, Yilmaz a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare din cauza acuzațiilor legate de terorism si a fost trimis la închisoarea din orașul Denizli.

Bărbatul a avut dreptul să asiste la înmormântarea soției sale doar în cătușe și însoțit  de ofițeri de poliție.

Omer Faruk Gergerlioglu, deputat al Partidului Democrat al Poporului kurd (HDP) și un activist pentru drepturile omului, a scris pe pagina sa de Twitter despre acest eveniment. „Am spus de atât de multe ori. Nu îi faceți pe oameni să dispere. Acesta este o victimă a epurării, care era mamă și al cărei soț este în închisoare! V-am amintit de atâtea ori că acest lucru va fi rezultatul a ceea ce ați făcut cu victimele epurării”, a scris Gergerlioglu.

Au existat cazuri frecvente de sinucidere în rândul celor care și-au pierdut locul de muncă în urma decretelor guvernului după lovitura de stat eșuată din 2016. Mai mult de 125.000 de persoane au fost concediate din posturile publice prin decrete de urgență, în timp ce 33.000 presupuși membri ai mișcării Gulen au fost închiși, ca parte a operațiunilor susținute de guvern.

O tânără profesoară s-a sinucis pentru că nu și-a găsit de muncă