Turcia: 3 ani de la lovitura de stat eșuată. Erdogan continuă campania de epurare

Turcia comemorează al trei-lea an de la lovitura de stat eșuată, eveniment urmat de campania de epurare a guvernului lui Erdogan, a cărui număr de victime este în creștere, scrie ipa.news.

Eșecul loviturii de stat din 15 iulie 2016 se comemoreză luni, cu mai mult de 1.500 de evenimente în Turcia și în străinătate, inclusiv o ceremonie la aeroportul Ataturk din Istanbul, unde este așteptat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan să facă un discurs.

Erdogan și guvernul său din AKP acuză mișcarea Gulen, condusă de clericul musulman din SUA, Fethullah Gulen, de orchestrarea încercării de lovitură din 2016, în timpul căreia au fost uciși mai mult de 250 de oameni și aproape 2,200 au fost răniți.

Deși, Gulen neagă cu fermitate acuzațiile de lovituri de stat și legăturile cu orice activități teroriste, Ankara a lansat o represiune masivă asupra membrilor mișcării.

Consecințele loviturii de stat

Prin decretele emise de AKP în timpul stadiului de urgență, care a început la cinci zile după încercarea de lovitură de stat, aproximativ 80.000 de persoane au fost închise în spatele gratiilor și mai mult de 150.000 au fost concediați din funcțiile de la stat.

Guvernul AKP a închis, de asemenea, circa 200 de organizații media: ziare, periodice, posturi de radio și canale de televiziune.

Cel puțin 800 de copii în închisoare cu mamele lor

Societatea pentru Drepturile Victimelor a intervievat aproximativ 3.776 de victime de urgență pentru raportul intitulat „Al doilea an al Raportului privind costul social al OHAL – statul de urgență”, publicat în ianuarie.

Raportul indică faptul că cel puțin 800 de copii, au fost închiși cu mamele lor.

Fundația a declarat, de asemenea, în raport că 99,64% dintre victimele care au fost concediați prin decrete emise de guvernul AKP, sunt persoane care nu au fost vreodată investigații penal înainte de încercarea de lovitură de stat.

De asemenea, în raport au fost subliniate mărturiile victimelor despre experiența lor în arest,  unde au fost  supuse torturii în custodia poliției și în închisoare.

Turcia: Profesoară concediată în urma decretelor guvernului s-a sinucis