Urmările tragice ale epurărilor în Turcia: ”Profesori universitari muncesc la piață, judecătoarea face curățenie și unii profesori sunt paznici”

Au trecut trei ani de la tentativa loviturii de stat din 15 iulie 2019.  Cel puțin 150.000 de funcționari publici au fost expulzați din breaslă în urma Decretului-Lege, emis după tentativa de lovitură de stat.

Deputatul HDP Ömer Faruk Gergerlioğlu care aduce constant la ordinea de zi problema, încălcării drepturilor funcționarilor publici demiș prin decret, a răspuns întrebărilor redactorului șef al portalului de știri t.24.com.tr, Murat Sabuncu.

Deputatul Omer Faruk Gergerlioğlu a precizat că demiterea prin Decret, reprezintă cea mai mare încălcare a drepturilor omului din ultimii trei ani și că cei demiși în urma decretului au fost excluși atât din viața socială cât și din viața familială, subliniind că aceștia sunt tratați de o mare parte a societății ca și cum ar fi niște paria.

Din cei demiși în urma aplicării Decretului, doar medicii își pot găsi un loc de muncă, a subliniat Gergerlioglu: „Profesori universitari care muncesc la piață, judecătoare care face curățenie, profesori care sunt paznici.”

Gergerlioğlu a reamintit că 864 de copii cu vârste între 0-6 ani sunt în închisoare deoarece părinții lor sunt după gratii.

Comentând  numirea unui administrator special pentru Primăriile HDP Diyarbakır, Van și Mardin, pe 19 august de către Ministerul de Interne, Gergerlioğlu a amintit de vizita sa de la Van, a declarat că spre deosebire de perioada în care exista un  administrator special, ultima numire a fost ciudată pentru toate persoanele din toate segmentele societății.

Dispariții și răpiri ale cetățenilor turci

Răpirile de persoane au fost menționate de Gergerlioğlu: „Ştim că sunt reținuți ilegal și duși în locuri ilegale și că au parte de torturi severe.

Gergerlioğlu a afirmat că după tentativa de lovitură de stat, în perioada Stării de Urgență au fost răpite 28 de persoane și alte trei persoane nu pot fi găsite. Gergerlioglu a precizat că de multe luni a solicitat demararea unei anchete în cazul celor trei persoane dispărute, dar nu a obținut niciun rezultat, el a mai spus că: „ Subiectul urmărit de toată opinia publică este ignorat de oficialități”  

Un colonel demis prin decret dupa puciul eşuat și-a pierdut viața în urma unui infarct